OSN o islamistech: Útoky na jezídy mohou být pokusem o genocidu

New York/Bagdád - Útoky sunnitských radikálů z organizace Islámský stát (IS) na iráckou menšinu jezídů je možné považovat za „pokus spáchat genocidu“. Po týdenní návštěvě Iráku to uvedl Ivan Šimonović, zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva.

Úmluva OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948 definuje genocidu jako zločin úmyslného vyvražďování národní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny obyvatelstva. Zpráva čelného představitele OSN přichází jen několik dní poté, co samotní islamisté násilí na jezídech poprvé veřejně přiznali; k zotročení a prodeji jezídských žen a dětí se přiznali ve svém anglicky psaném časopisu.

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů od islámu přes křesťanství po zoroastrismus a islamisté je označují za uctívače ďábla. Od chvíle, kdy ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku, vyvraždili už stovky příslušníků tohoto náboženství. Snaha zabránit utrpení jezídů obklíčených islamisty v okolí severoirácké hory Sindžár byla jedním z hlavních motivů pro zahájení amerických leteckých úderů v Iráku letos v srpnu.

Desítky tisíc jezídů ve strachu o život uprchly ze svých domovů, většinou na území ovládaná kurdskými silami na severovýchodě země. Stovkám žen a dívek se však útěk nepodařil, byly zajaty a prodány do otroctví. Odhadem 7 000 jezídů radikálové donutili přestoupit k islámu.