Osamělí vlci představují novou teroristickou hrozbu

Washington/Ottawa - V souvislosti s útokem na parlament v kanadské Ottawě varují bývalí činitelé tajných služeb v USA před podobnými atentátníky, kterým se říká osamělí vlci. Jde často o lidi s čistým trestním rejstříkem a ze slušných rodin, kteří vezmou do ruky zbraň, aniž by to policie předtím tušila. Útoky osamělých vlků na nádraží nebo jiné veřejné budovy jsou přesně tím, čeho se Západ bojí - terorismus může do ulic vstoupit téměř nepozorovaně. Boj Západu s Islámským státem v Sýrii a Iráku tento nový typ atentátů jen přiživí, soudí experti.

Osamělí vlci jako nová teroristická hrozba (zdroj: ČT24)

Kanadská policie ve čtvrtek oznámila, že Michael Zehaf-Bibeau, který u parlamentního areálu zastřelil vojáka, byl sám. Původně přitom nebylo jasné, zda neměl jednoho až dva komplice. Policisté rovněž uvedli, že neměl nic společného s islámským radikálem Martinem Couturem-Rouleauem, který v pondělí u Montrealu najel autem do dvou vojáků, z nichž jeden později zemřel. Tohoto muže předtím sledovala protiteroristická policie. Zehaf-Bibeau nepatřil ani mezi 93 „vysoce rizikových“ osob, které policie sleduje a podezřívá je, že se chtějí přidat na straně radikálů do bojů v Sýrii či Iráku. Nicméně Zehaf-Bibeau nedávno požádal o vydání pasu a úřady jsou nyní přesvědčeny, že také zamýšlel odjet do Sýrie. Kvůli pasu přijel do Ottawy už 2. října.

Sousedka ottawského útočníka Janice Parnellová tvrdí, že šlo o vychovaného chlapce z dobré rodiny. Bývalý náčelník Vojenské rozvědky a bezpečnostní expert Andor Šándor ale v rozhovoru pro pořad ČT Události, komentáře zdůraznil, že dnes již nelze dávat rovnítko mezi vzděláním, výchovou, sociálním postavením a případným teroristickým činem. „Řada odborníků se snažila vytvořit psychologický profil možného teroristy a téměř vždy zkrachovali. Na to dnes není přesný návod,“ podotkl a připomněl, že Usáma bin Ládin byl také z velmi dobré rodiny saúdskoarabského milionáře.

Útok Zehafa-Bibeaua zaznamenaly kamery:

Podobně jako v Montrealu zaútočil ve středu osamělý vlk také v Izraeli. Palestinec z východního Jeruzaléma najel autem na lidi čekající na tramvaj, zabil tříměsíční holčičku a zranil dalších šest lidí. Sám pak přišel o život po zásahu policistů. Izrael ve čtvrtek kvůli útoku posílil bezpečnostní opatření v Jeruzalémě.

V Kanadě a Izraeli zabíjeli osamělí útočníci (zdroj: ČT24)

Hrozí útok i v České republice?

Andor Šándor v rozhovoru pro ČT připomněl, že oproti západní Evropě a Severní Americe je komunita muslimů v České republice poměrně malá – je jich zde okolo 10 tisíc, z toho je asi 500 českých konvertitů. „Věřím tomu, že Bezpečnostní informační služba je schopna ty, kteří projevují radikální sklony, účelně kontrolovat, aby Česká republika byla ochráněna proti případným akcím, které by mohly být z jejich strany provedeny,“ řekl. Tyto případné akce dal do souvislosti s tím, že ČR začala dodávat Kurdům na severu Iráku munici a náboje, aby se byli schopni bránit úspěšnému tažení džihádistů z Islámského státu.

Hrozby teroristického útoku se v České republice v minulosti objevily několikrát. V letech 1999 až 2003 plánovala například irácká tajná služba útok na rozhlasovou stanici Svobodná Evropa v Praze, v roce 2004 chtěli tři Marokánci v ČR koupit zbraně a výbušniny a použít je při teroristickém útoku v některé zemi EU. V roce 2006 arabští teroristé v Praze plánovali únos několika desítek členů židovské obce, chtěli je držet jako rukojmí a následně je zavraždit. V roce 2013 české železnice zpřísnily bezpečnostní opatření v souvislosti s hrozbou teroristického útoku na tratě v Evropě.

Šándor upřesnil, že reálnou hrozbu představoval chystaný útok na Svobodnou Evropu a na členy židovské obce. „Stát reagoval přesně tak, jak měl,“ konstatoval. Loňské zpřísnění bezpečnostních opatření na železnici naopak označil za nepodložené a zbytečné.