Švédsko ukončilo pátrání po neznámém plavidlu

Stockholm/Moskva – Švédská armáda ukončila pátrání po údajné cizí ponorce, která měla před týdnem proniknout do výsostných vod severského království. Sdělila, že plavidlo již pravděpodobně opustilo švédské území. Média spekulovala o tom, že se jednalo o ruskou ponorku. Moskva to opakovaně odmítla a postěžovala si, že švédská pátrací akce jen zvyšuje napětí v Baltském moři.

Velení švédských ozbrojených sil sice nařídilo námořním a obojživelným jednotkám ukončit pátrání, některé pozemní síly budou ale i nadále v akci pokračovat. Podrobnosti jejich nynější činnosti nejsou známé. Největší švédská protiponorková operace od pádu Sovětského svazu nicméně oficiálně skončila.

„Předpokládáme, že plavidlo, které narušilo naše teritoriální vody, je nyní pryč,“ prohlásil kontraadmirál Anders Grenstad, podle něhož se ponorce nejspíš podařilo uniknout do Baltského moře. Rovněž vyjádřil názor, že nešlo o velkou ponorku, ale o menší podmořské plavidlo, které bylo schopné pohybovat se v mělkých vodách kolem ostrovů v blízkosti Stockholmu. Kontraadmirál nevyloučil, že plavidel mohlo být i víc.

Švédsko žádnou zemi z narušení svých vod v oblasti Stockholmského souostroví oficiálně neobvinilo. Armádní analytici se nicméně shodují v tom, že za incidentem stála Moskva. Ta to opakovaně popřela a z narušení švédských vod nařkla Nizozemsko. I tamní armáda však podezření odmítla.

Ruské ministerstvo obrany švédskou operaci kritizovalo. „Takové bezdůvodné akce švédského ministerstva obrany podporované rétorikou studené války pouze vyhrocují napětí v regionu. To nemusí skončit posílením bezpečnosti dané země, ale podkopáním základů námořní obchodní aktivity v oblasti Baltského moře,“ varoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Podle informací, které se objevily o víkendu, Švédové v pátek údajně zachytili kódované vysílání na nouzové frekvenci z oblasti Stockholmského souostroví a z Kaliningradu. Tam má hlavní základnu ruská baltská flotila. V pondělí se v médiích objevily fotografie, na nichž prý neznámé plavidlo zachytil amatérský fotograf (více zde).

Amatérská fotografie hledané ponorky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod