Střelba na škole v americkém Marysvillu už má tři oběti

Seattle – Páteční střelba studenta Jaylena Fryberga na střední škole v Marysvillu na severozápadě Spojených států má třetí oběť, svým zraněním v nemocnici podlehla 14letá dívka. Nemocnice ve městě Everett, kde byla Gia Sorianová hospitalizována, oznámila, že dívka zemřela v neděli pozdě večer. Místní policie v Marysvillu pak v pondělí odpoledne uvedla, že útočník své oběti na osudný oběd pozval textovou zprávou.

Student prvního ročníku Jaylen Fryberg v pátek v jídelně školy zastřelil jinou dívku a sám sebe. Zranil nejméně čtyři lidi, z nichž tři byli v kritickém stavu. Jedním z nich byla dívka, která nyní zemřela. Rodina nabídla její orgány k transplantaci. Tři zranění, z toho dva bratranci střelce, jsou nadále v nemocnici. Stav dvou z nich je stále kritický a stav jedné osoby je vážný.

V neděli se v tělocvičně školy ke smuteční slavnosti shromáždili rodiče, studenti a zástupci místní indiánské komunity, z níž střelec pocházel. Motiv střelby 14letého Fryberga po spolužácích je stále nejasný. Jeden ze svědků minulý týden tvrdil, že střelec se zlobil na dívku, která s ním nechtěla jít na schůzku. Podle studentů a jejich rodičů byl Fryberga z prominentní rodiny z indiánského kmene Tulalipů. Studoval v prvním ročníku a letos se stal hvězdou školského fotbalového a zápasnického týmu.

Podle očitých svědků střelec vešel do školní jídelny, vytasil zbraň, přiblížil se k jednomu ze stolů a vystřelil na šest studentů, kteří u něj seděli. Všichni byli mladší než 18 let. Okamžitě vypukla panika, ostatní se snažili zachránit zoufalým útěkem z místnosti. Studenti se poschovávali ve třídách, někteří po zahájení palby padli na zem, kde leželi až do příchodu policie. Jiní se pokusili uprchnout na školní hřiště, ale všechny východy ze školy brzy zatarasily desítky prchajících spolužáků.