USA ruší karanténu kvůli ebole, izolovaná zdravotnice může domů

New York - Americká zdravotní sestra Kaci Hickoxová, která je od svého pátečního návratu do USA ze západní Afriky postižené ebolou v nucené izolaci, bude moci domů. Zdravotnice již dříve ohlásila, že své umístnění do karantény napadne u federálního soudu. Nařízení, že do 21denní karantény musí všichni vracející se zdravotníci, kteří v Africe pomáhali bojovat s ebolou, dosud přijaly americké státy New York, New Jersey a Illinois. Nyní se ale očividně změní.

Právní zástupce Hickoxové tvrdí, že její případ je vážným problémem týkajícím se ústavních a občanských svobod. Zdravotnice tvrdí, že úředníci na letišti v Newarku, odkud byla převezena do izolace, s ní jednali arogantně a jako s kriminálníkem. Mimo jiné uvedla, že dlouhé hodiny musela čekat v izolační místnosti, aniž se jí dostalo náležitého vysvětlení.

Nové opatření trojice států kritizoval jak Bílý dům, tak lékařští experti. Prezidentův mluvčí Josh Earnest dnes prohlásil, že přístup úřadů musí být veden vědeckými poznatky a nesmí odrazovat dobrovolníky od humanitárních misí proti ebole.

Americký guvernér státu New York Andrew Cuomo již prohlásil, že zdravotníci vracející se z Afriky, kteří nevykazují příznaky eboly, budou moci izolaci strávit doma. Zároveň prý dostanou náhradu za ušlou mzdu. Přehodnocení podmínek povinné karantény ohlásil také guvernér sousedního New Jersey Chris Christie, podle kterého by ještě dnes mohla být Hickoxová přepravena domů do státu Main. Zde podle guvernéra rozhodnou o dalším způsobu izolace místní zdravotnické úřady.

EU: Západ musí vyslat do boje s ebolou tisíce zdravotníků

Pro boj s ebolou je potřeba vyslat ze západních zemí do postižených afrických oblastí mnohem více lékařů. „Nejvíce chybí lidská odbornost, lékaři. Evropa má kvalifikovaný zdravotnický personál a odborníky, které je možné mobilizovat,“ uvedl evropský koordinátor boje proti ebole Christos Stylianidis. Zdůraznil, že strach z eboly a izolace postižených oblastí, jak někteří lidé požadují, není ten správný přístup.

Podle Evropské komise je nyní v nejvíce postižených oblastech Afriky jen asi 200 západních lékařů a zdravotních sester. Jejich počet je třeba rychle zvýšit na nejméně 2000 až 3000. Lídři členských zemí Evropské unie minulý týden na bruselském summitu schválili zvýšení částky poskytnuté unijními zeměmi na boj s ebolou na miliardu eur, Brusel a jednotlivé členské země dosud daly na pomoc v boji proti krvácivé horečce přes 600 milionů eur.

Ilustrační foto
Zdroj: ROUELLE UMALI/ČTK/XINHUA

Hickoxová, která nakaženým pomáhala v Sieře Leone, byla převezena do newarské nemocnice. Zde byla umístěna v izolačním stanu, který je postaven v budově. Uvnitř je například přenosná toaleta, mobilní sprcha ale k dispozici není. 

Karanténní opatření, které kritici označují za nelidské, má zabránit možnému šíření eboly. Inkubační doba krvácivé horečky je 21 dní, což odpovídá době nařízené izolace. Podle Světové zdravotnické organizace se ebolou nakazilo již více než 10 000 lidí a zhruba polovina z nich nemoci podlehla.