První skupina iráckých pešmergů se připojila k obráncům Kobani

Ankara - Prvních 150 až 200 iráckých pešmergů se podle zdrojů CNN spojilo s obránci města Kobani. Klíčové centrum severní Sýrie poblíž hranic s Tureckem čelí mnohonásobné přesile Islámského státu, který aktuálně drží zhruba 40 procent města a především dva strategické pahorky. V Turecku už mezitím přistála dalších skupina iráckých bojovníků mířících na pomoc Kobani. Samotné Turecko se k účasti Kurdů zatím staví opatrně - považuje je totiž za spojence zakázané Strany kurdských pracujících, kterou má na seznamu teroristických organizací.

Pešmergové vyjeli ze základny v Irbílu ve dvou zhruba stejně početných skupinách, přičemž jedna použila letoun a druhá se do Sýrie vydala po zemi. Právě konvoj složený z džípů a těžkých nákladních automobilů s nákladem zbraní a munice mezitím podle televizní stanice Al-Džazíra taktéž dorazil na tureckou hranici.

Samotné Turecko své vojáky do bojů o Kobani nenasadí. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v úterý prohlásil, že pokud to neučiní jiné země, nemělo by se očekávat, že to udělá Turecko. USA a několik arabských států Kurdům proti IS pomáhá leteckými operacemi, avšak vojáky do terénu poslat odmítají.

Zpravodaj ČT: První skupina pešmergů se připojila k obráncům (zdroj: ČT24)

Turecko syrské kurdské obránce považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), již Ankara řadí k teroristickým skupinám a s níž po dlouholetém boji o kurdské části Turecka dospěla k příměří.

IS sice soustředil ke Kobani posily z jiných částí Sýrie, ale pokračuje v bojích i v dalších oblastech. V centrální provincii Homs svedli jeho bojovníci bitvu o ropné pole a podařilo se jim je částečně ovládnout. Podle syrské exilové opozice při tom zabili 30 členů vládních jednotek. IS pole Aš-Šair vybojoval už v minulosti, ale armádě se v létě podařilo místo znovu ovládnout.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Londýně a má v Sýrii síť informátorů, dnes oznámila, že islamisté propustili 25 unesených kurdských studentů. Prý šlo o poslední z více než 150 studentů, které radikálové unesli na konci května, když se vraceli po absolvování zkoušek z Halabu do Kobani.

SOHR také uvedla, že deset civilistů zahynulo poté, co vrtulník syrské armády shodil dvě barelové bomby, tedy sudy naplněné střepy s výbušným materiálem, na uprchlický tábor v provincii Idlib. Podle televizní stanice Al-Džazíra přišlo o život nejméně 60 lidí. Syrská státní média o útoku nijak neinformovala.

Kobani před boji a po nich
Zdroj: ČT24/unosat-maps.web.cern.ch
Vydáno pod