Irácká armáda čile obchoduje s americkými zbraněmi. Kurdové to kvitují

Bagdád – Americké zbraně iráckých důstojníků na pešmergské obranné linii? V době, kdy se Irák rozpadá, kdy islamisté zajímají a hromadně vraždí vojáky, iráčtí důstojníci rozprodávají výzbroj dodanou Spojenými státy. Iráčtí kurdové se o tomto víkendu zapojili do bojů u Kobani.

Irácká armáda načerno prodává americké zbraně (zdroj: ČT24)

Nejen tradiční sovětský samopal kalašnikov, pešmergové mohou na obranu před Islámským státem použít hodně amerických zbraní. „Iráčtí důstojníci prodávají přes prostředníky. Objednáte si a vojáci dodají zbraně. Nekupujeme od nich jenom my. Hodně lidí se teď vyzbrojuje kvůli Islámskému státu,“ popisuje viceprezident Kurdské svobodné strany Hussejn Yazdanpana.

Zbrusu nová odstřelovačská puška vyjde na 3 200 dolarů, použité kusy se prodávají za 2 500. „Irácká armáda je celá zkorumpovaná. Nic nefunguje a ty zbraně se občas prodávají přímo na základně,“ říká Yazdanpana.

Ve Washingtonu už delší dobu tuší, že s vojenskou pomocí pro Irák není vše, jak má být. Výdaje Washingtonu na novou postsaddámovskou armádu se už od roku 2003 vyšplhaly na astronomických 25 miliard dolarů.

Pešmergové děkují za českou pomoc

Mohutná armáda Bagdádu se přesto nebyla schopná postavit mnohanásobně slabším islamistům. Při zbrklém ústupu jim navíc bez boje přenechala ohromné množství zbraní od Pentagonu. Včetně děl a tanků, které nyní musí ničit americké bombardéry. Také proto byl Washington a další země zdrženlivý, když přišla úpěnlivá žádost Kurdů o pomoc.

To se však rychle změnilo. Do skladišť putují například i miliony nábojů z České republiky. „Děkuji moc České republice. Byli jste jedni z prvních, kdo nám pomohli. Skoro všechnu munici jsme už využili v boji,“ říká velitel centrálního skladu kurdské milice Karzan Maulúd Ahmad. Česko dodalo celkem 18 milionů střel a deset tisíc granátů za 41 milionů korun. Velkou část z pětisettunového daru už pešmergové využili.

Iráčtí Kurdové se zapojili do bojů o Kobani

Do bojů s radikály u Kobani se zapojili Iráčtí Kurdové. Podle jednoho z místních kurdských představitelů Idríse Nasana se pešmergové do bojů zapojili v noci na dnešek a použili mimo jiné dělostřelectvo. „Byl to velký rozdíl. My jsme neměli dělostřelectvo, používali jsme jen minometnou palbu nebo jiné zbraně, které jsme si sami vyrobili, takže teď je to dobré,“ řekl Nasan. Zda se jim podařilo dosáhnout nějaké postupu, ale nechtěl spekulovat.

Podle syrských aktivistů se v oblasti odehrávají tvrdé střety a ztráty zaznamenaly obě strany. Americké velení mezitím oznámilo, že během víkendu podniklo proti islamistům v Sýrii sedm leteckých úderů. Další dva nálety se uskutečnily v Iráku.

Strategicky důležité město Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Pokud by padlo, ovládl by Islámský stát pohraniční pás od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab. Islamisté nyní kontrolují některé části města na severu Sýrie a obsadili i desítky vesnic v jeho okolí. Kvůli násilnostem uprchlo v posledních týdnech již více než 200 000 civilistů do sousedního Turecka.