Durynsku povládne „rudo-červeno-zelená“ koalice

Berlín – Poprvé od sjednocení Německa bude v Durynsku zemským premiérem člen postkomunistické strany Levice. Členové sociální demokracie (SPD) totiž v referendu schválili návrh vedení strany, aby SPD vstoupila do vládní koalice právě s Levicí a se Zelenými. O vzniku vlády budou zemští poslanci hlasovat na počátku prosince, koaliční strany mají v zemském sněmu většinu jednoho hlasu. Koalice se ale nelíbí prezidentovi Joachimu Gauckovi.

SPD na svém facebookovém profilu zveřejnila, že první „rudo-červeno-zelenou“ koalici na zemské úrovni podpořilo ve vnitrostranickém referendu 70 % členů strany. Korespondenčního hlasování se zúčastnilo 78 procent z 4 300 členů strany, což výrazně přesáhlo dvacetiprocentní hranici nutnou pro to, aby byl výsledek referenda závazný.

Referendum tak ukončilo vládu Křesťanskodemokratické unie (CDU), která Durynsko vedla 24 let. Konzervativci sice vyhráli volby i letos v září, SPD se ale rozhodla nepokračovat ve vládě velké koalice a podpořila spolupráci s druhou Levicí a se Zelenými.

Strana Levice vznikla v roce 2007 sloučením Strany demokratického socialismu (PDS), přímé nástupkyně Sjednocené socialistické strany Německa (SED), s politickým uskupením WASG, které se odštěpilo od sociální demokracie. Na celoněmecké úrovni působila PDS i Levice dosud pouze v opozici.

Německý prezident je proti

Vznik „rudo-červeno-zelené“ koalice, v jejímž čele stane Bodo Ramelow, kritizoval o víkendu německý prezident Joachim Gauck. Zpochybnil to, že se Levice dostala dostatečně daleko od Sjednocené socialistické strany Německa (SED), která totalitně vládla Německé demokratické republice do roku 1989.

  • „Pro lidi mého věku, kteří zažili NDR, je velmi obtížné něco takového přijmout,“ řekl k tomu Gauck v televizi ARD. „Respektujeme sice rozhodnutí voličů, zároveň se ale ptáme: Dostala se už strana, která bude mít zemského premiéra, dost daleko od názorů SED, která kdysi utlačovala lidi? Můžeme k ní mít důvěru?“ uvedl prezident Gauck.

Na zemské úrovni se Levice na vládních koalicích zatím podílela ve třech spolkových zemích: v letech 1998 až 2006 v Meklenbursku-Předním Pomořansku, v letech 2002 až 2011 v Berlíně a od roku 2009 v Braniborsku. V těchto vládách vždy byla menším koaličním partnerem SPD.

Postkomunisté se chystají převzít vládu v Durynsku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod