Zaorálek v Izraeli: Česko nemění blízkovýchodní politiku

Jeruzalém – Česko nehodlá měnit svou dosavadní blízkovýchodní politiku, může ale více diverzifikovat své postoje k dění v regionu. Dnes to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na setkání Izraelské rady pro zahraniční vztahy v Jeruzalémě. V projevu zopakoval, že Česko plně podporuje právo Izraele na obranu, a za jediné řešení izraelsko-palestinského konfliktu označil vytvoření dvou států, které budou vedle sebe žít v míru.

Zpravodaj ČT: Izraelcům se po ministrových slovech ulevilo (zdroj: ČT24)

„Vláda, kterou reprezentuji, nemá v úmyslu dělat jakékoli strategické změny naší dosavadní politiky vůči tomuto regionu. Můžeme nicméně více diverzifikovat naše postoje a hledat další taktické možnosti,“ podotkl ministr k blízkovýchodní politice Sobotkova kabinetu. Odmítl však jednostranné uznání Palestiny, protože to podle Zaorálka nemůže být hledaným řešením vyhrocené situace na Blízkém východě. Švédsko nicméně Palestinu minulý týden uznalo. „Jsme pevně přesvědčeni, že jediné možné a životaschopné řešení konfliktu jsou dva státy - Izrael a Palestina - existující vedle sebe v míru a pokud možno spolupracující jeden s druhým,“ uvedl Zaorálek.

Pro Izraelce je ministrův postoj dobrou zprávou. „Pro Izrael je to velká úleva poté, co minulý týden Švédsko uznalo oficiálně Palestinu jako samostatný stát, a poté, co před několika hodinami pronesla nová šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogheriniová, že by chtěla, aby vznikla samostatná Palestina do pěti let,“ přibližuje tamní atmosféru Jakub Szántó, blízkovýchodní zpravodaj ČT. 

Stejně jako v úterý, v první den své návštěvy Izraele, vyjádřil výhrady k budování židovských osad na palestinských územích, současně ale vyslovil pochopení pro bezpečnostní situaci, které židovský stát čelí. „Česká republika plně podporuje právo Izraele na sebeobranu,“ řekl ministr.

„Vztahy mezi našimi dvěma zeměmi jsou vynikající a my doufáme, že takové zůstanou,“ prohlásil šéf diplomacie. Česko je totiž jedním z nejbližších spojenců Izraele, což Zaorálek neopomněl v projevu zdůraznit.

Zaorálek dnešním projevem zahájil druhý den své návštěvy Izraele. Po dalších jednáních s představiteli židovského státu má dnes na programu také prohlídku památníku obětí holocaustu Jad vašem. Odpoledne šéf české diplomacie zavítá také na palestinské území, kde se v Betlémě seznámí s podmínkami v uprchlickém táboře a v nemocnici, s jejíž výbavou Česko pomáhá. Ve čtvrtek by měl pokračovat do Ramalláhu na Západním břehu Jordánu, kde se setká s nejvyššími představiteli palestinské autonomie a zavítá do denního stacionáře pro handicapované, který provozují moravští bratři.