Rusko úspěšně otestovalo raketu, která startuje z jaderných ponorek

Moskva – Ruská tisková agentura dnes informovala o úspěšné zkoušce mezikontinentální střely Siněva, která tvoří výzbroj jaderných ponorek. NATO přitom poslední dny varuje kvůli zvýšené činnosti ruských vojenských letadel, kterých letos zachytili třikrát víc v blízkosti vzdušného prostoru evropských států než za celý loňský rok dohromady.

Libor Dvořák komentuje ruskou armádu u ukrajinské hranice (zdroj: ČT24)

Ruské vojenské námořnictvo provádělo raketovou zkoušku v Barentsově moři v ponorce Tula. Raketa označovaná jako Siněva má dolet kolem 8 000 kilometrů, s menším nákladem ale byla už jednou schopná doletu až jedenáct a půl tisíce kilometru. „Bojové hlavice zasáhly cíl na polygonu Kura na Kamčatce,“ tlumočila agentura TASS ruské ministerstvo obrany. Siněva používá kapalné palivo a je určena pro novou generaci jaderných ponorek třídy Borej. Má jít o vylepšenou verzi sovětských raketonosných jaderných ponorek, které disponují až šestnácti mezikontinentálními střelami.

NATO v souvislosti s činností Ruska upozorňuje na posilování vojenských aktivit Kremlu. Znovu má docházet k posilování přítomnosti ruských vojsk u ukrajinských hranic včetně podpory a výcviku rebelů. „Cvičí je, dodávají jim vybavení a podporují je rozmístěním svých speciálních sil uvnitř východních částí Ukrajiny,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který jednal s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou i o užší spolupráci EU a NATO.

Zároveň byla zaznamenána zvýšená aktivita ruských vzdušných sil v oblasti vzdušného prostoru Evropské unie. Stovka případů značí trojnásobné množství výskytů oproti celému loňskému roku. Ruské letouny mají létat v komplexních formacích a na trasách, které jsou provokativnější než dřív. „Zachytáváme ruské lety, ať už nad Atlantikem nebo na Baltu či v Černém moři,“ uvedl Jens Stoltenberg. Toto jednání je zdůvodňováno hlavně jako ukazování síly.