Armáda zahájila frontální útok, hlásí povstalci. Kyjev to popírá

Kyjev - Vůdci východoukrajinských povstalců ohlásili zahájení frontálního útoku ukrajinské armády. Podle šéfa doněckých vzbouřenců Andreje Purgina vojáci útočí na třech čtvrtinách frontové linie, separatisté se prý urputně brání. Kyjev informaci popírá s tím, že ozbrojené síly dodržují příměří.

„Začala skutečná válka, oni útočí a my se bráníme,“ řekl Purgin. Bojuje se podle něj i v místech, kde znepřátelené strany dosud dodržovaly klid zbraní. Vládní síly podle Purgina ostřelují předměstí Doněcku, kolona obrněné techniky vjela do města Jasynuvata severně od Doněcka. Masivní útok je podle ruské agentury Interfax hlášen i u obce Pisky, která leží na severovýchod od Doněcka nedaleko mezinárodního letiště.

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Vladislav Selezňov informace vzbouřenců popřel. „Tato obvinění odmítáme. Příměří dojednané v Minsku přísně dodržujeme, jednotky jsou na dřívějších pozicích, nikam nepostupují,“ řekl.

Podle ukrajinských novinářů dnes naopak zahájili bojové akce povstalci, jejichž bojové úsilí se stejně jako v minulých dnech a týdnech soustřeďuje do prostoru doněckého letiště. Vzbouřenci podle serveru Podrobnosti pálí na areál z protitankových děl a raketometů Grad. Armáda ale údajně situaci kontroluje.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes obvinilo Kyjev z hrubého porušování mírových dohod na separatistickém východě Ukrajiny. Místo aby se ukrajinská vláda podílela na zmírňování napětí, stupňuje své vojenské operace namířené proti povstalcům, uvedla Moskva. Ruská diplomacie se tak vyjádřila den poté, co na školním hřišti v Doněcku zabil dělostřelecký granát dva chlapce ve věku 15 a 18 let. Škola se nachází asi tři kilometry od doněckého letiště, kde pokračují boje mezi rebely a ukrajinskou armádou.

Pasové kontroly na východě Ukrajiny jsou realitou
Zdroj: ISIFA/EPA/ROMAN PILIPEY

Ukrajina zavádí kontroly pasů na hranici se separatistickými regiony

Ukrajinské úřady zavedly pasové kontroly na hranicích se separatistickými oblastmi na východě země. Všichni Ukrajinci i cizinci budou podle nového nařízení muset předložit svůj pas, aby mohli vstoupit do zóny pod kontrolou proruských povstalců či tuto zónu opustit, uvedl v prohlášení ukrajinský státní úřad pro ochranu hranic.

Opatření je určeno k izolaci zmíněných teritorií po sedmi měsících ozbrojeného konfliktu, který si vyžádal přes 4 000 mrtvých. Oznámení o pasových kontrolách přichází den poté, co ukrajinská vláda sdělila, že pozastaví výplatu sociálních dávek a dalších dotací v průmyslovém regionu Donbas, ovládnutém proruskými rebely.

Šéfka unijní diplomacie nevylučuje další sankce proti Rusku

Evropská unie může kvůli ukrajinské krizi uvalit na Rusko další sankce. Dnes to na oficiální návštěvě Polska řekla vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. Šéfka unijní diplomacie ostře kritizovala volby na východě Ukrajiny, které uspořádali proruští separatisté a které Moskva i přes výhrady Západu a Kyjeva uznala.

Federica Mogheriniová
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

„Otázka sankcí je stále na stole,“ řekla Mogheriniová, která do Polska zavítala v rámci své první cesty v nové funkci. Zdůraznila také, že jakékoli rozhodnutí v této věci bude vycházet z vůle všech 28 členů evropského bloku.

O další unijní strategii vůči Ukrajině a Rusku chce Evropská unie jednat 17. listopadu, kdy se sejdou ministři zahraničí unijních zemí.