Američtí vojáci obviněni, že vraždili civilisty a dělali si z mrtvol trofeje

Washington – Už dvanáct amerických vojáků je obviněno ze zločinů, které měli spáchat během služby v Afghánistánu. Američtí vojáci měli vraždit civilisty nebo si dělat z mrtvých těl trofeje. Vojáci z páté útočné brigády působili před rokem v afghánské provincii Kandahár. Vražd se měli dopustit v době od ledna do března, uvedl to armádní žalobce.

Obvinění vojáci z brigády Stryker sloužili v provincii Kandahár na jihu Afghánistánu. Vloni kolem Vánoc seržant Calvin Gibbs před kamarády  zavtipkoval, že hodit granát mezi afghánské civilisty, by bylo jednoduché. Ze slov pak brzy došlo na činy. Už v lednu zabil Gibbs se dvěma komplici afghánského mladíka, v březnu a květnu další. Z obětí si navíc odřezávali trofeje. „Členové naší jednotky na hlídce zabili na poli nevinného kluka v mém věku.“

Geoff Morrell, mluvčí ministerstva obrany USA:

„Nevěřím, že obvinění proti těmto několika jednotlivcům reprezentují chování nebo přístup celé armády.“

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Z výpovědí obviněných a příslušníků čety vyplývá, že vojáci k mrtvým tělům pokládali zbraně, aby svoje počínání maskovali jako sebeobranu. Památkou na zabíjení měly být konečky prstů, zuby, ale také lebka nebo stehenní kost, které se později našly mezi osobními věcmi pachatelů. 

Přímo z vražd je obviněna pětice vojáků. Pětadvacetiletý Gibbs byl jako vůdce zabijáckého týmu u všech tří zločinů a hrozí mu trest smrti.