„Historická mobilizace“ Belgičanů: Protesty proti reformám skončily erupcí násilí

Brusel - Nejméně 100 000 lidí dnes demonstrovalo v Bruselu proti hospodářským a sociálním reformám nové pravicové vlády, které zamýšlí kvůli rozpočtovým škrtům. Ze stejného důvodu se stávkovalo v některých průmyslových podnicích, školách, na poštách a jinde v zemi. Převážně pokojný pochod nakonec zastínily potyčky s policií, které si vyžádaly nejméně 14 zraněných.

Podle organizátorů demonstrace se z různých částí Belgie sjelo do metropole na 130 000 lidí. Odbory označily dnešní akci za „historickou“ mobilizaci, která svou účastí výrazně převyšuje protesty, které se proti utahování opasků konaly v minulých letech.

„Je nutné vyvinout úsilí, to je jasné. Ale koktejl opatření navrhovaných vládou je zvlášť nespravedlivý,“ řekla představitelka socialistů Laurette Onkelinxová, která kráčela v čele průvodu. „Velké podniky se totiž na solidaritě nepodílejí. Naopak se mají snižovat platy, snižovat důchody a brát ze sociálního zabezpečení,“ dodala.

Hlavní průvod se obešel bez incidentů. Avšak u nádraží Midi se strhly potyčky mezi stovkami přístavních dělníků a dalších demonstrantů a policií, která proti nim zasáhla slzným plynem a vodními děly.

Potyčky mezi protestujícími a policií si na závěr pochodu vyžádaly nejméně 14 zraněných. Demonstranti také převrhli automobil, zapálili motocykl a házeli po policistech dlažební kostky a pyrotechniku.

Demonstrace byla podle odborů jen „předehrou“ širšího protestního hnutí. V příštích týdnech počítají s dalšími demonstracemi a stávkami v regionech a na 15. prosince plánují generální stávku v celém království.