Chránil severokorejského diktátora a málem skončil na popravišti

Soul – Muž, který dělal ochranku severokorejskému diktátorovi Kim Čong-ilovi, promluvil. Když před 20 lety prohlédl Li Jung-guk zrůdnost a absurditu režimu, chtěl ze Severní Koreje utéct. První pokus mu ale nevyšel. Elitní voják skončil v převýchovném táboře, kde zažil roky hladovění a mučení. Mohl skončit i na popravišti. Mírnější trest připisuje tomu, že jeho bývalý pán měl možná zrovna lepší den.

„Když byl v dobrém rozmaru, dával lidem cihly zlata. Když ne, klidně lusknutím prstů nechal zabít i nejvěrnějšího služebníka. I jeho poradci se báli říkat mu pravdu o stavu země. Někdy se před ním dokonce schovávali v trávě,“ vzpomíná Li na svého někdejšího nadřízeného.

Kim Čong-il byl vůdcem Severní Koreje v letech 19942011. Po jeho smrti převzal diktátorské žezlo jeho syn Kim Čong-un.

Kim Čong-il
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kim Čong-il byl podle Lia velmi krutý. Do koncentračního tábora poslal jednoho prominenta režimu jen proto, že si dovolil použít vůdcův soukromý výtah a popelník. Bývalý člen elitní ochranky se ale obává, že jeho syn Kim Čong-un se nebojí ještě brutálnějších metod. „Kim Čong-un nechal zabít svého strýce. To si nedovolil ani jeho otec. Vybudoval si autoritu. Jenže tahle oddanost je falešná, založená na strachu,“ domnívá se Li Jung-guk.

Oddanost vůdcům KLDR je falešná a založená na strachu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod