Pastor Jones dočasně odložil spálení koránu

Gainesville (USA) - Celý svět teď čeká, jak se vyvine spor mezi pastorem Terry Jonesem a imámy z Floridy a New Yorku. Více než 200 výtisků koránu se mělo podle původního plánu spálit zítra, na den výročí útoků z 11. září. Jones ale po nátlaku uvedl, že protestní akt odloží. Aféra kolem pálení koránu ale vyburcovala muslimy po celém světě. Dav v Pákistánu spálil americkou vlajku. Asi deset tisíc lidí demonstrovalo v severoafghánském Talúkanu, protestovali i přední světoví politici. Jonese prý nakonec nepřesvědčily protesty, ale údajné znamení od boha.

Nejdřív stál pastor Terry Jones neoblomně proti celému světu. Nezviklaly ho výhrůžky muslimů, prosby a doporučení amerického vojenského velení ani Bílý dům. Teď zase jako by nevěděl, kde mu hlava stojí. Po setkání s floridským imámem před kamerami prohlásil, že od plánu pálit korán ustupuje. Akt měl být protestem proti výstavbě islámského centra nedaleko Ground Zero v New Yorku.

Jones oznámil, že hovořil s floridským imámem Muhammadem Musrim. Dohodl se s ním prý na přesunutí mešity a centra z Ground Zero na jiné místo. „Zeptal jsem se ho třikrát, mám na to svědky,“ zdůraznil pastor. „Pokud přesunuto nebude, pak je islám velmi špatné náboženství. Byla by to velká škoda, ale já nic takového neočekávám,“ ujistil novináře.

Musri to ale popřel a řekl, že Jones svůj výklad událostí přehnal. Dohodl se s ním prý jen na tom, že se společně i s newyorským imámem setkají v sobotu a celou věc vyřeší. „Řekl jsem pastorovi, že osobně s umístněním mešity nesouhlasím a že udělám všechno, aby byla přesunuta. Neexistuje ale žádná nabídka z New Yorku, že se tak stane,“ uvedl.

O dohodě o přesunutí mešity zatím nic neví ani newyorský imám Feisal Abdul Rauf, který se má taktéž zúčastnit sobotní schůzky. „Nehovořil jsem ani s ním (Jonesem), ani s imámem Musrim. Jsem překvapen jejich tvrzením. Nehodláme si pohrávat s naším ani žádným jiným náboženstvím. Nebudeme smlouvat,“ řekl.

I developer projektu na jižním Manhattanu Sharif el-Gamal označil dohodu o změně lokace muslimského centra za lež. „Projekt bude pokračovat podle plánu. Zprávy tisku jsou lživé.“

Zatím tedy není jasné, jak to vlastně s pálením koránů dopadne. Pomocný pastor z kongregace, kterou vede Terry Jones a která spálení plánuje, oznámil, že protest je na 24 hodin odložen.

Trump chtěl islámské centrum koupit

Do sporu o newyorské islámské centrum, které má vyrůst nedaleko Ground Zero, zasáhl i americký miliardář Donald Trump. Ten nabídl investorům centra, že odkoupí pozemky za cenu o čtvrtinu vyšší, než zaplatil majitel. Právníci investora Hishama Elzanatyho, který objekt kontroluje, ale nabídku odmítli.

Imám Muhammad Musri:

„Já, stejně jako mnoho Američanů, muslimů i nemuslimů, cítím, že umístění mešity nedaleko Ground Zero není nezbytné a mnoho lidí to provokuje.“


Pálení koránu rozhořčilo muslimy

Tisíce Afghánců protestovaly dnes v Talúkanu proti politice Spojených států. Po svátečních modlitbách k ukončení postního měsíce ramadánu se asi 10 tisíc lidí vydalo do ulic měst v provincii Badachšán. Mnozí provolávali protiamerické slogany. Jeden člověk přišel během protestů o život.

Ve Fajzábádu rozbouřený dav házel kameny na základnu NATO vedenou Němci. Vojáci zahájili uvnitř areálu střelbu, kulka zasáhla jednoho z demonstrantů, ten zásah nepřežil. Na místě zasahovala policie, protestanti tři policisty zranili kameny.

Demonstrace se dnes konaly i v Kábulu a dalších čtyřech provinciích. V Nangarháru na východě Afghánistánu kmenoví vůdcové dokonce pohrozili útoky na základny Severoatlantické aliance u hranic s Pákistánem, pokud Jones svůj plán uskuteční.

Církev Dove World Outreach Center původně chtěla v sobotu spálit 200 výtisků koránu na protest proti údajnému ohrožení, které obsah koránu lidstvu přináší. Záměr církve vedené pastorem Jonesem, která má údajně asi 50 členů a sídlí ve floridském městě Gainesville, v minulých dnech odsoudily Bílý dům, Pentagon, NATO, Evropská unie, Pákistán nebo i Vatikán.

Pastorův plán odsoudili Obama, Ahmadínežád, Karzáí i Netanjahu

S plánem na spálení koránu vyjádřil zásadní nesouhlas americký prezident Barack Obama. „Myšlenka pálení posvátného textu náboženství někoho jiného je v rozporu s tím, v co tato země věří,“ řekl Obama. Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes prohlásil, že pastor jako Jones by neměl na spálení výtisků koránu ani pomyslet. Jonesovu akci odsoudil jako nezodpovědný čin izraelský premiér Benjamin Netanjahu, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád označil Jonesův záměr za „sionistický komplot“, který „urychlí pád a vyhubení sionistů a jejich ochránců“.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono dnes označil v televizním projevu Jonesův plán za ohrožení světového míru. Imám v Mekce Sálih bin Humáid záměr považuje za „povzbuzování k terorismu“, nejvyšší duchovní vůdce iráckých šíitů ajatolláh Alí Sistání varoval před „strašlivými následky“. Indonéský duchovní Rusli Hasbiale prohlásil, že Jones už srdce muslimského světa urazil a že jestliže výtisky spálí, „bude se to rovnat vyhlášení války a sjednotí to muslimy celého světa“.