Obama: Boj s Islámským státem? Přejdeme do útočné fáze

Washington/Bagdád – Spojené státy vyšlou do Iráku dalších 1 500 vojenských poradců, boj proti radikálním sunnitům z organizace Islámský stát tak vstupuje do nové fáze. Oznámil to prezident Barack Obama. Boje na Blízkém východě mezitím pokračují, podle neověřených zpráv měli spojenci vážně zranit i vůdce islamistů Bagdádího.

Bílý dům oznámil rozhodnutí vyslat do Iráku dalších 1 500 vojáků v pátek. Doposud v zemi působilo zhruba 1 400 amerických vojenských poradců. Podle Obamy se poradci budou i nadále vyhýbat bojovým akcím. Jejich úkolem je trénovat irácké vojáky a pomáhat jim se strategií a logistikou při pozemním boji s IS.

„Namísto pouhé snahy o zastavení postupu IS se nyní nacházíme v pozici, ze které můžeme zahájit útok,“ řekl Obama v rozhovoru, který dnes odvysílala televize CBS. Zvýšení počtu poradců podle prezidenta signalizuje přechod od obranné strategie k útočné. „Vzdušné údery byly velmi účinné při snižování bojeschopnosti a zpomalování postupu IS. Nyní potřebujeme pozemní jednotky, a to irácké pozemní jednotky, které je (IS) mohou začít tlačit zpátky,“ dodal.

Obama nevyloučil, že do oblasti pošle ještě další jednotky. Dodal však, že jeho vojenští velitelé věří, že časem bude naopak zapotřebí méně amerických vojáků, protože se do výcviku a podpory irácké armády zapojí rovněž spojenci USA.

Podle demokratických i republikánských zákonodárců by ale měl mít o navýšení počtu vojáků v Iráku poslední slovo Kongres. „Domnívám se, že se dostaneme do bodu, kdy budeme debatovat o zplnomocnění k použití vojenské síly,“ uvedl republikánský senátor John Thune. Podle demokratického senátora Chrise Murphyho budou zákonodárci požadovat záruky, že irácká vláda tentokrát dokáže dosažený vojenský postup udržet. „Během desetiletí jsme v Iráku měli statisíce vojáků, kteří se snažili vycvičit irácké ozbrojené složky. Ty však v období týdnů převálcovala relativně neorganizovaná síla.“

Zemřel Bagdádí? Radikálové si najdou nového vůdce

Boje na Blízkém východě stále pokračují; letadla spojenců vedených Američany už v pátek večer zasáhla kolonu s radikálními sunnity. Podle zatím neověřených zpráv v ní měli být členové vedení této skupiny včetně vůdce abú Bakra Bagdádího. Ten měl být vážně zraněn. Náčelník generálního štábu britské armády generál Nick Houghton se domnívá, že i kdyby Bagdádí nepřežil, IS má dostatek zdrojů na to, aby si našel nového vůdce.

V Sýrii se bojuje o kurdské město Kobani a v sobotu koalice bombardovala ropné pole ve východní provincii Dajr az-Zaur, kterou z velké části IS ovládá. Prodej jak irácké, tak syrské ropy je pro tuto skupinu velkým zdrojem peněz. Boje o Kobani si od poloviny září, kdy začaly, vyžádaly životy více než 1 000 lidí, z nichž přes 600 byli radikálové a zbytek kurdští obránci.

Při náletu vládního letectva na pohraniční město na severu Sýrie, které drží radikálové, přišlo o život podle syrské exilové opozice nejméně 21 civilistů. Na 100 lidí utrpělo zranění. Islamisté naopak po tvrdé bitvě dobyli strategické město Navá na jihozápadě Sýrie dosud kontrolované syrskou armádou.

V Iráku se kromě jiného už měsíce bojuje o rafinerii u města Bajdží. Samotný provoz mají v rukou vojáci, ale město i s rafinérií obléhá IS. Podle dnešní armádní zprávy se vojsku podařilo probojovat od jihu a západu do centra města. K bojovým operacím se připojují také sebevražedné útoky. Při dvou sobotních atentátech v Bagdádu a městě Ramádí zahynulo přes deset lidí.

Vydáno pod