K Doněcku míří další tanky, podle Kyjeva jde o Rusy

Doněck - Ve východoukrajinském Doněcku dál roste napětí. Po víkendových přestřelkách míří do bašty ruských separatistů další konvoje. Podle agentury AFP je na cestě na východ země šest tanků, dva obrněné transportéry a čtrnáct kamionů s děly. Podle Kyjeva se jedná o ruské jednotky. Povstalci tvrdí, že jsou to jejich zálohy.

Tanky a obrněné transportéry se prý pohybovaly nedaleko Šachtarsku na cestě k Doněcku. V Makijivce pak novináři zaznamenali konvoj 15 neoznačených kamionů, z nichž 14 táhlo směrem na Doněck děla ráže 122 milimetrů. Všechny vozy byly podle svědků zakryté plachtami. Pouze na korbě jednoho z nich bylo vidět naskládané bedny s municí. 

Ukrajinská armáda už v pátek informovala o tom, že hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou přejela o den dříve kolona s 32 tanky, 16 houfnicovými systémy a třiceti nákladními vozy s municí a bojovníky. Tuto informaci ale zatím nepotvrdilo NATO ani Spojené státy. Přítomnost nové bojové techniky ale potvrdili pozorovatelé monitorovací mise OBSE. Ve své sobotní zprávě uvedli, že na území samozvané Doněcké lidové republiky viděli kolony tanků a těžkých zbraní. 

Střety kolem Doněcku sílí (zdroj: ČT24)

„Válka je válka. A ve válce je hodně dimenzí, takže než to bude potvrzeno z oficiálních zdrojů, nemůžeme věřit tomu, že jde o Rusy,“ poznamenala Natalia Sudliankova, šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf. „Dnes jsem si zrovna přečetla, že se po ukrajinské části Doněcké oblasti pohybuje kolona s technikou NATO. Ani této informaci nevěřím. Jinak by to znamenalo střet Ruska a NATO,“ konstatovala Sudliankova.

Galina Andrejcevová z Ukrajinsko-evropské perspektivy

„Ukrajinská armáda byla v podstatě 23 let na mizině, téměř žádná vojenská technika tam nebyla, transportéry byly kupříkladu vevnitř prázdné. Na východě proto nemůže být taková velká koncentrace vojenské techniky a západní a centrální část prázdná.“

Ukrajinská armáda
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Stepan PEtrenko

USA a Unie k Rusku: Porušujete dohodu z Minsku

Nová šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v neděli vyjádřila znepokojení nad zprávami pozorovatelů OBSE o vojenských konvojích přijíždějících na východ Ukrajiny. Vyzvala Moskvu, aby ze sousední země stáhla své vojáky a zabránila příjezdu dalších posil povstalcům z ruského území. Podobně se rovněž v neděli vyjádřil Bílý dům. Spojené státy Rusko upozornily, že podpora vzbouřencům představuje „do očí bijící porušení“ dohody o příměří.  

Doněck zažil v noci na neděli osmihodinové bombardování. Podle zpravodajky BBC šlo o nejhorší bombardování za více než měsíc. „Situace je velmi dramatická, přestřelky pokračují v celé Doněcké lidové republice. Nejhorší byla smrt dvou školáků na hřišti. Čtyři děti stále zůstávají v nemocnici ve vážném stavu,“ podotkla Sudliankova.

A palba se z bašty separatistů ozývala i v noci na dnešek. Agentura Ukrinform napsala, že povstalci opět ostřelovali z minometů a děl pozice ukrajinských sil v oblasti letiště. I po týdnech tvrdých bojů ho ovládá ukrajinská armáda. 

Podle tiskového střediska „protiteroristické operace“ byly přes noc intenzivně ostřelovány pozice vládních sil u města Debalceve, ležícího severovýchodně od Doněcku.

Situace v Doněcké a Luhanské oblasti se prudce zhoršila po referendech vzbouřenců konaných 2. listopadu. Ukrajinská vláda a Západ toto hlasování neuznávají. Podle nich byla zpochybněna minská dohoda o příměří ze začátku září. Během ukrajinské krize už zemřelo přes 4 tisíce lidí.

Ve východoukrajinském Charkově v noci vyletěl do povětří bar Stěna, kam chodili ukrajinští vojáci po návratu z fronty. Exploze zranila desítku lidí. „Myslím, že to byl teroristický čin. V podnikání jsme nikdy neměli problémy,“ prohlásil manažer Michail Ozerov. Spekulovalo se také o výbuchu plynu, ale gratulace od separatistů potvrzuje spíš úmysl.