Na severu Itálie řádí záplavy i sesuvy půdy, zemřeli tři lidé

Řím - Sever Itálie už několik dnů trápí vytrvalé deště, které na mnoha místech způsobily záplavy a sesuvy půdy. Právě sesuv podmáčené zeminy dnes v oblasti Piemontu zabil jednoho muže, v úterý v zasypaném domě nedaleko Janova zemřel manželský pár. Na mnoha místech úřady nechaly zavřené školy, někde nefunguje železniční spojení.

Poslední obětí nepřízně počasí je muž z městečka Crevacuore poblíž hranic se Švýcarskem. Spolu s jedním dalším člověkem, který skončil v nemocnici, ho tam strhla lavina bahna.

Situace je kritická zejména v Ligurii, kterou záplavy postihly už před měsícem. Pod vodou se tehdy ocitla část přístavu Janov a jeden člověk se utopil. Také nyní hrozí městu velká voda - evakuovat se zatím musela asi stovka lidí, mnoho domácností je bez proudu a mezi Janovem a městem Domodossola nefunguje železniční spojení.

Kromě Ligurie a Piemontu se se záplavami potýkají také obyvatelé Toskánska, Sardinie a Furlánska, kde jsou bezprostředně ohrožená města Udine a Latisana. Řeky se vylily z břehů také na jihu Švýcarska, kde úřady bedlivě hlídají zejména toky ve městě Locarno.