Pussy Riot pro Guardian: Zeman se chová jako patriarchální blbeček

Londýn – Miloš Zeman je další z evropských levicových lídrů, který nechápe, o co v Rusku jde. Britskému listu The Guardian to řekly členky ruské punkové skupiny Pussy Riot, které českého prezidenta v souvislosti s jeho nedávnými výroky na jejich adresu označily za „patriarchálního blbečka“. S členkami Pussy Riot chystá rozhovor i Česká televize.

Zeman skupinu Pussy Riot odsoudil několikrát, mimo jiné v nedávném rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. V něm uvedl, že jde o „pornografickou skupinku“ a o „deviantní dámy, které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně“. Na adresu členek skupiny přitom použil vulgární výrazy a zdůraznil, že podle něj jsou vinny trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu. Deník Guardian Zemanovy výroky označil za „bizarní útok plný sprostých slov“.

Pussy Riot se vyjádřily k vulgarismům českého prezidenta (zdroj: ČT24)

Dvě členky Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, které jsou nyní na návštěvě v Británii, označily Zemana za dalšího z evropských levicových lídrů, který naprosto nechápe, co se v Rusku skutečně děje. „O Pussy by raději neměl mluvit. Neví, kdo Pussy jsou. Na to jsme odbornice my - a ne on. My jsme punkerky, on ne. Choval se jako typický patriarchální blbeček,“ shrnuly s tím, že jejich tvorbu velmi ovlivnil právě britský punk.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl jejich vyjádření komentovat. „Nevidím jeden jediný důvod, proč na tyto výroky reagovat,“ řekl ČTK.

Pussy Riot poskytly rozhovor i České televizi

Punkerky stráví v Londýně týden, v plánu mají mimo jiné návštěvu britského parlamentu, akci pořádanou organizací Amnesty International a vystoupení v univerzitní debatní společnosti Cambridge Union. Poskytly také několik rozhovorů médiím - mimo jiné i BBC a České televizi, připománá britský deník.

Rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami punkerské skupiny odvysílá ČT24 v mimořádném sobotním Interview v 18:30. 

Obě punkerky shodně podporují západní protiruské sankce kvůli Ukrajině a vyslovily přání setkat se v Rusku s Edwardem Snowdenem. Kritizovaly také ruského prezidenta Vladimira Putina, který podle nich „nemá program ani plán“, a jeho popularitu v Rusku vysvětlují masivní mediální masáží obyvatelstva. „Když všechna média a televize mluví jen o Putinovi, je pro lidi velmi obtížné si uvědomit, že by mohli volit mezi různými stranami,“ tvrdí Tolokonnikovová a Aljochinová. Hovořily také o podmínkách panujících v ruských věznicích, o možné podobě postputinovského Ruska a o tom, proč mnozí lidé na Západě s ruským prezidentem sympatizují. Během své první návštěvy v Londýně kritizovaly také kremelskou propagandu, především pak televizní stanici Russia Today.

Pussy Riot na sebe upozornily především svou punkovou modlitbou „Bohorodičko, vyžeň Putina“ v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele, kterou chtěly upozornit na rostoucí vliv pravoslavné církve na politiku Kremlu. Tři dopadené členky kapely byly odsouzeny za výtržnost na dva roky, Jekatěrině Samucevičové byl trest změněn na podmíněný. Tolokonnikovová a Aljochinová byly propuštěny po 18 měsících na základě loňské předvánoční prezidentské amnestie. Následně zahájily projekt na reformu vězeňství.

Skandální vystoupení kapely Pussy Riot
Zdroj: ČT24