Ve vídeňském Nachtasylu se vzpomínalo na pád totality. Pro nový dokument ČT

Vídeň - O čtvrt století zpět se v pátek večer vrátil vídeňský klub Nachtasyl. Natáčela se tu část dokumentu České televize „Ostrovy svobody za oponou“, v němž na pád totality zavzpomínali krajané, kteří se v oné době nacházeli v rakouské metropoli. Ta byla před rokem 1989 významným centrem československé exilové kultury. „Vídeň, to byla taková druhá Praha. Přijíždělo sem asi nejvíce exulantů,“ vysvětluje režisér dokumentu Jiří Fiedor.

„Když odstoupila Adamcova vláda, tak se tady sešla celá ta naše nejen emigrantská parta, Pavel Kohout, Karel Schwarzenberg a další - a společně jsme oslavovali naději, že se možná někdy podíváme domů,“ vzpomíná Jiří Chmel. Po neustálých perzekucích ze strany tajné policie v roce 1983 požádal o vystěhování do Rakouska.

Zakotvil ve Vídni a napadlo ho zde založit Nachtasyl, neoficiální centrum české kultury, kde se scházeli čeští exulanti a emigranti. Nacházeli tu prostor pro diskuse a výměny názorů, přednášky, výstavy, koncerty a divadelní představení.

Nachtasyl vyhledávají i Češi studující ve Vídni (zdroj: ČT24)

„Bylo to o koncertech (Karel Kryl, Jaroslav Hutka nebo Dáša Vokatá), ale mimo jiné ve Vídni žil i Jiří Němec, který v Nachtasylu dělal filozofické přednášky, tak jako je pořádal pro lidi z undergroundu v Praze,“ dodává Fiedor.

Dokument „Ostrovy svobody za oponou“, který zavede diváky kromě Vídně třeba ještě do Londýna nebo Alsaska, uvede Česká televize v březnu 2015.

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.

Vydáno pod