17. listopad je symbol vzpoury proti nesvobodě, řekl Kiska a zazvonil klíči

Bratislava – Výročí sametové revoluce připomíná podle slovenského prezidenta Andreje Kisky sílu hodnot, jako jsou svoboda nebo slušnost. Na vzpomínkové akci u příležitosti 25. výročí pádu komunismu v Československu, které se dnes v Bratislavě zúčastnili prezidenti šesti zemí, to prohlásil slovenský prezident Andrej Kiska. Českou republiku na slavnosti zastupoval Miloš Zeman.

„Právě 17. listopad nám připomíná, jakou moc a jakou sílu mají hodnoty, o které nám tehdy šlo – svoboda, pravda, naděje, důstojnost, spravedlnost, slušnost. A jakou mají tyto hodnoty moc a sílu, když lidé najdou víru v sebe samé, když se za tyto hodnoty postaví, ačkoliv v té chvíli nemohou vědět, jak dopadnou dějiny,“ řekl Kiska na slavnosti v historické budově Slovenského národního divadla.

Datum 17. listopad podle Kisky znamená symbol vzpoury proti nesvobodě, vlastnímu strachu a rezignaci. „Jsme svobodní a za chyby, které jsme od té doby udělali, nemůže 17. listopad,“ řekl slovenský prezident, podle kterého svoboda není odměnou ani dárkem, ale dlouhý běh. Na závěr svého projevu Kiska zazvonil klíči, což byl hlavní symbol sametové revoluce v Československu.

Andrej Kiska: „Jsme svobodní a za chyby, které jsme od té doby udělali, nemůže 17. listopad.“

Slavnostní ceremoniál v Bratislavě dnes doplnilo promítaní dobových záběrů z dění v období sametové revoluce v Československu nebo z takzvané svíčkové manifestace v Bratislavě v březnu roku 1988, jejíž účastníci požadovali občanská práva a náboženské svobody. Komunistický režim tuto demonstraci potlačil.
 
Spolu s prezidenty Slovenska a ČR si výročí pádu komunismu v Československu připomenuli ve slovenské metropoli také nejvyšší představitelé Maďarska, Polska, Německa a Ukrajiny. Na závěr vzpomínkové akce státníci položili svíčky k památníku svíčkové manifestace, která se před 26 lety uskutečnila na náměstí u historické budovy divadla. V pondělí dopoledne se někteří z nich v Bratislavě ještě zúčastní pietní vzpomínky na oběti komunistického režimu.

Šest evropských prezidentů se ohlédlo za událostmi před 25 lety (zdroj: ČT24)