Mise na Měsíc pro každého – do britské expedice se může zapojit kdokoliv

Londýn – V Británii vzniklo konsorcium, které chce v roce 2024 vyslat na Měsíc robotickou vesmírnou sondu. Projekt má stát 500 milionů liber (17,2 miliardy Kč) a konsorcium hodlá tuto částku získat od dárců z celého světa. Přispěvatelé za to budou moci mít své fotografie, texty, vzorky DNA a další osobní věci v kosmické kapsli, která bude zakopána na Měsíci.

Cílem mise nazvané Lunar Mission One, kterou podpořila řada známých britských vědců a organizací, je prozkoumat jižní pól Měsíce a zjistit, zda by tam v budoucnosti bylo možné vybudovat stálou stanici s lidmi. Budou se přitom odebírat vzorky půdy pod měsíčním povrchem, což se podle autorů projektu dosud nikdy nedělalo.

Zakladatel konsorcia Lunar Missions Ltd a vedoucí mise David Iron označil tuto novou formu organizování vesmírného výzkumu za reakci na skutečnost, že pro vlády je stále obtížnější kosmické mise financovat. „Každý na světě bude s to se zapojit jen za několik liber. Lunar Mission One významně přispěje k tomu, abychom pochopili původ naší planety a Měsíce,“ řekl Iron.

Zdůraznil, že veškerý výtěžek akce půjde na financování mise. Případný zbytek peněz bude převeden do charitativního fondu založeného ve prospěch budoucího zkoumání vesmíru.

Členové týmu doufají, že se jim v následujících čtyřech týdnech podaří vybrat 600 tisíc liber, aby mohli spustit první část projektu. Během následujících čtyř let mají peníze přitékat z příspěvků lidí, kteří si zaplatí prostor na digitálním uložišti umístěném do přistávacího modulu. Cena za krátkou zprávu se bude pohybovat v řádech několika liber, na desítky liber vyjde fotografie a za krátké video zájemci zaplatí zhruba 200 liber. Lidé budou moct vyslat do vesmíru i svůj pramen vlasů – členové projektu slibují, že by mohl na Měsíci přežít až miliardu let.

Na Měsíc se chystají soukromníci (zdroj: ČT24)

Vědci očekávají, že projektu pomůže i nedávný úspěch sondy Rosetta, jejíž modul Philae dokázal přistát na kometě vzdálené půl milardy kilometrů od Země.

Přistání sondy Philae na kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA