Izraelské centrum cvičí elitní bojovníky proti hackerům

Tel Aviv - Izrael v poslední době čelí stále častějším teroristickým útokům ze strany radikálních Palestinců a boj zuří i na počítačových sítích. Masivní útok ohlásili například hackeři ze skupiny Anonymous. „Vyzýváme všechny členy hnutí Anonymous a elitní hackery, aby se opět připojili k naší křížové výpravě a zahájili novou počítačovou válku proti izraelskému státu,“ uvádí skupina ve svém prohlášení.

Pro boj proti hackerům se izraelští elitní obránci počítačových systémů připravují v přísně střežené výcvikové základně CyberGym. „Naši lidé pocházejí ze sféry počítačové bezpečnosti. Hlavně z různých armádních a výzvědných jednotek. Všichni za sebou mají špičkové zkušenosti,“ říká Ofir Hason, ředitel CyberGym.

CyberGym založila spolu s bývalými bezpečnostními experty největší izraelská energetická společnost Israeli Electric Corporation, která chce před kybernetickými útoky chránit strategické cíle – jako například elektrárny. Právě podobné útoky při výcviku simuluje. „Každou noc tu sedíme a hledáme nové viry a nové slabiny systému, abychom mohli učit, jak proti nim bojovat,“ říká jeden z profesionálních hackerů.

Jakub Szántó na výcvikové základně CyberGym (zdroj: ČT24)

Izrael patří v boji s kybernetickým zločinem na světovou špičku. Jen společnost Israeli Electric Corporation eviduje prý denně tisíce pokusů o prolomení zabezpečení sítě. CyberGym otevírá pobočky po celém světě a nová by už za pár měsíců mohla stát v Česku. Centrum zhruba za 250 milionů korun by mohlo cvičit odborníky celé Unie - tak jako v Izraeli, kde se zatím ani hackerské elitě nepodařilo způsobit větší škody.

Vydáno pod