Londýnské setkání rebelů: Pussy Riot navštívily Juliana Assange

Londýn - Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová navštívily v Londýně spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Pussy Riot a WikiLeaks podle punkerek sdílejí stejné zájmy. „Jde o základní univerzální hodnoty, jako jsou svoboda vyjadřování a svoboda šíření informací, o nichž jsme s ním hovořili,“ řekla po setkání Aljochinová.

Úterní setkání se konalo na ekvádorském velvyslanectví v Británii, protože právě tam se Australan Assange kvůli zatykači už více než dva roky ukrývá. Ve Švédsku mu totiž hrozí stíhání kvůli podezření ze sexuálních deliktů. Assange ale tvrdí, že jde jen o záminku, aby mohl být vydán do USA. Server WikiLeaks totiž zveřejňoval tajné dokumenty americké vlády a další citlivá data.

„Myslím, že všechny informace týkající se státu by měly být přístupné jeho občanům, včetně otázek sledování. Občanům by měla být objasněna jejich zákonnost a oprávněnost,“ řekla Tolokonnikovová podle britského deníku The Guardian. Dodala, že jsou pod neustálým dohledem ruských tajných služeb a protestují proti tomu. „Samozřejmě nechceme, aby západní státy dávaly tak špatný příklad našemu státu, v němž se snažíme bojovat přesně proti těm věcem, proti nimž bojuje Assange tady,“ vysvětlila.

Skupina Pussy Riot na sebe upoutala pozornost předloni, kdy její členky krátce před prezidentskými volbami v hlavní moskevském chrámu vystoupily s punkovou modlitbou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Chtěly prý tak upozornit na rostoucí propojení politiky ruského prezidenta s pravoslavnou církví. Obě punkerky moskevský soud za výtržnost potrestal dvěma lety za mřížemi, další jejich zadržená kolegyně vyvázla s podmínkou. Vězněné členky Pussy Riot vyšly na svobodu krátce před vypršením trestu loni v prosinci v rámci prezidentské amnestie. O Pussy Riot se v poslední době hodně hovořilo také v České republice. Český prezident Miloš Zeman je v rozhovoru s Českým rozhlasem charakterizoval vulgárními slovy a označil za „pornografickou skupinku“. Uvedl, že jde o „deviantní dámy, které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně“. Tolokonnikovová řekla, že se český prezident choval jako „typický patriarchální blbeček“.

Exkluzivní rozhovor Pussy Riot pro Českou televizi si můžete pustit ZDE.

Server WikiLeaks způsobil velký poprask ve světě v roce 2010, kdy na webu zpřístupnil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který později projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl v USA loni odsouzen do vězení na 35 let.