Japonský premiér rozpustil sněmovnu a chystá předčasné volby

Tokio - Japonský premiér Šinzó Abe rozpustil dolní komoru japonského parlamentu, čímž si otevřel cestu k uspořádání předčasných voleb, dva roky po příchodu k moci a dva roky před řádným termínem. Očekává se, že se volby uskuteční 14. prosince. Abe si od voleb slibuje posílení svého mandátu. Koalici vedené Abeho Liberálnědemokratickou stranou (LDP) prakticky nehrozí, že by mohla ztratit většinu v dolní komoře parlamentu, vzhledem ke slabé opozici.

Abe avizoval rozpuštění sněmovny už ve středu spolu s odkladem plánovaného zvýšení daně z obratu, a to o 18 měsíců až do dubna 2017. Přehodnotit plány přiměly premiéra mimo jiné údaje o hospodářském poklesu země. Podle pondělního sdělení Tokia japonská ekonomika překvapivě sklouzla do recese, když hrubý domácí produkt po propadu ve druhém čtvrtletí klesl ve třetím kvartálu v ročním přepočtu o 1,6 procenta.

V posledních průzkumech veřejného mínění přesahovala podpora LDP 36 procent, zatímco pro opoziční Demokratickou stranu Japonska (DPJ) by hlasovalo jen 7,9 procenta respondentů.

„Banzai, banzai, banzai,“ zvolali poslanci na zvěst, že jejich mandát zaniká; tradiční pokřik zhruba odpovídá českému „hurá“ či „sláva“. V nové sněmovně se počet zákonodárců sníží z 480 na 475.