Návštěvníci Benátek od května bez koleček – anebo s gumou

Benátky - Kvůli stížnostem Benátčanů na hluk chystá vedení tohoto italského města od května omezení pro kufry a jiná zavazadla s kolečky – hlavně s těmi plastovými. Turisté tak budou moci tahat po ulici pouze tašky a kufry, která budou mít kolečka s pneumatikou, která nejsou tak hlučná. Za porušení nařízení by měla hrozit pokuta v rozmezí 100 až 500 eur (až 14 tisíc korun). Nařízení by se ovšem netýkalo obyvatel města, vztahovalo by se ale naopak na podnikatele, kteří používají vozíky k přepravě zboží.

Návrh, který ještě musí schválit městské zastupitelstvo, přichází v reakci na stížnosti obyvatel města, kteří prý v noci nemohou spát, protože turisté, táhnoucí svá zavazadla po chodnících a mostech, způsobují obrovský hluk. Zákaz by mohl začít platit souběžně se zahájením světové výstavy Expo 2015 v Miláně. Díky blízkosti Milána a Benátek se očekává velký příliv turistů do Benátek.

Není to poprvé, kdy se město snaží bojovat s negativními dopady turistiky. V srpnu spustilo kampaň zaměřenou proti připevňování tzv. zámků lásky na benátské starobylé a křehké mosty. Úředníci také jednají o možnosti zavedení vstupního poplatku a omezení počtu domácích i zahraničních turistů, kteří by mohli Benátky navštívit.