V Kongu povstalci znásilňují civilisty

New York - Od konce července zaznamenala OSN ve východní části Demokratické republiky Kongo víc než 500 případů znásilnění. Útoky rwandských a konžských rebelů se navíc vyskytly v blízkosti základny mírové mise Organizace spojených národů – ta teď vyšetřuje, proč nebyly její jednotky schopny násilí zabránit. Vojáci zatím zadrželi asi 30 povstalců. Podle svědků se ale násilí účastnily stovky rebelů.

Znásilnění se poslední dobou stalo jednou ze zbraní, které povstalci používají při násilí páchaném na civilnímu obyvatelstvu. Kromě žen a dívek, které byly často znásilňovány opakovaně, je mezi znásilněnými i několik dětí a mladistvých a nejméně šest mužů. 

Nejprve se uváděl počet 242 incidentů u Luvungi, při dalším vyšetřování vyšlo najevo dalších 267 případů. Všechny útoky se odehrály v Jižním a Severním Kivu.

K útokům došlo v těsné blízkosti základny mírové mise OSN. Podle vyslance OSN pro mírové mise Atula Khara tudíž při ochraně civilistů selhaly jak konžské, tak mezinárodní bezpečnostní složky. „Přestože hlavní zodpovědnost za ochranu civilistů má stát, jeho armáda a policie, my jsme samozřejmě taky selhali. Náš postup nebyl adekvátní a způsobil nepřípustné násilí na obyvatelích v konžských vesnicích. Musíme naši práci zlepšit,“ řekl Khare.

Mírová mise OSN nazvaná MONUSCO zahájila 1. září operaci, jejímž cílem je dopadnout pachatele nedávných násilností. Při akci, které se zúčastní 750 vojáků, se zatím podařilo zadržet přibližně 30 povstalců. Podle svědků se ale nájezdů a systematického znásilňování zúčastnily stovky rebelů.

Vydáno pod