Až týden po volbách se polské komisi podařilo sečíst hlasy

Varšava – Patem skončilo první kolo regionálních voleb v Polsku, které mohou sloužit i jako ukazatel politické nálady v zemi před volbami parlamentními, plánovanými na příští rok. Nejvíce hlasů ve vojvodstvích sice získala opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), ale vládní liberálně konzervativní Občanská platforma (PO) jich získala takřka stejný počet a v přepočtu na zastupitelská křesla dokonce zvítězila. Jenom s malým odstupem za nimi potom skončila koaliční Polská lidová strana (PSL). Volby proběhly již před týdnem, zveřejnění výsledků ale oddálilo selhání nového softwaru, který volební komise zakoupila, aby usnadnil sčítání. Opozice a také účastníci demonstrace svolané kvůli průtahům proto vyzvali i k opakování hlasování.

Opoziční polská strana Právo i spravedlnost mohla podle povolebních průzkumů slavit v prvním kole voleb do zastupitelstev ve vojvodstvích a obcích první volební vítězství za posledních devět let. Co do počtu hlasů to potvrdily i oficiální výsledky zveřejněné až týden po volbách – hlasovalo pro ni 26,85 procenta voličů, zatímco pro vládní Občanskou platformu 26,36 procenta. Vítězství je ale mnohem těsnější, než exit poll napovídal a PiS navíc získala celkově méně zastupitelských křesel než její rival. Patří jí v součtu 169 křesel, zatímco PO jich získala 179. Koaliční PSL potom bude mít 159 zastupitelů ve vojvodstvích (získala 23,68 procenta hlasů), její hlavní silou přitom zůstávají především zemědělské oblasti. Dalších 28 křesel potom připadne Svazu demokratické levice (SLD), který získal 8,78 procenta hlasů.

Samotné výsledky regionálních polských voleb však takřka zastínil skandál, který již stál místo šéfa státní volební komise Stefana Jaworského. Se softwarem, který komise pořídila proto, aby usnadnil a zrychlil sčítání hlasů, byly velké potíže, komise navíc čelila i hackerskému útoku. Nakonec se rozhodla hlasy sečíst ručně. Sčítání se tak protáhlo natolik, že bylo možné vyhlásit oficiální výsledky až týden po volbách.

Volby byly zfalšované, naznačil Kaczyński

Zpoždění vyvolalo i demonstrace, jejichž účastníci obsadili sídlo volební komise a požadovali opakování voleb. „Chráníte ty, co falšují volby,“ vyčetla účastnice protestu, režisérka Ewa Stankiewiczová, policistům, kteří při demonstraci zasahovali. Kvůli zdržení vyzvali v průběhu týdne k opakování voleb i představitelé PiS.

To ale polský prezident Bronislaw Komorowski, který musel kvůli sčítací krizi zrušit návštěvu Japonska, odmítl a označil požadavek za projev šílenství. Proti novému hlasování se postavila i premiérka Ewa Kopaczowá (PO). Jaworského rezignaci, kterou podal předseda komise po demonstraci, prezident přijme, ale až po druhém kole voleb, které proběhne 30. listopadu.

Volební výsledky jsou „nepravdivé a nespolehlivé, abychom nemuseli použít slova ´zfalšované´,“ řekl dnes podle agentury AP Kaczyński. Vyzval současně své příznivce, aby proti výsledkům demonstrovali 13. prosince. Už v sobotu přitom vyzval k opakování voleb. Výsledky jsou podle něj nespolehlivé už jen kvůli tomu, že volební komise uvedla, že 17,9 procenta hlasů bylo označeno za neplatné.