Francii šokovala ruská půjčka pro nacionalisty Le Penové

Paříž – Francouzská krajně pravicová Národní fronta (NF) Marine Le Penové si půjčila devět milionů eur (249 milionů korun) na kampaň od První česko-ruské banky (PČRB) založené v roce 1996 v Praze. Informoval o tom francouzský web Mediapart s tím, že dva miliony už leží na stranickém účtu. Strana se hájí tím, že francouzské banky jí půjčku zamítly. Odborníci ale spekulují, zda půjčku neposvětil Kreml. Oficiální vztahy mezi Paříží a Moskvou přitom výrazně ochladly kvůli situaci na Ukrajině.

Nic jiného nám nezbylo, zní obhajoba vedení NF

Moskva má podle francouzských médií na evropskou politiku větší vliv, než se dosud myslelo. Šéfka francouzské krajní pravice ale tvrdí: nezbylo nic jiného než oslovit zahraniční banku. „Když nemůžeme najít nic jiného než ruskou banku, tak prostě bereme ruskou banku, protože ta půjčuje a umožňuje Národní frontě žít dál,“ říká místopředseda NF Florian Philippot.

Strana ujišťuje, že nejdřív obešla francouzské, ale i americké nebo italské ústavy. Půjčku nikde nedostala. Ruská injekce by jí měla pokrýt zhruba čtvrtinu potřeb. „Nic nezakazuje politické straně, aby si dojednala půjčku u banky v zahraničí. Samozřejmě pod podmínkou, že to není způsob, jak obejít zákon o financování francouzské politiky,“ poznamenal specialista na financování stran Jean-Christophe Ménard. 

S Putinem máme společné zájmy, netají se svými názory Le Penová

Rusko nemá v současné době ve Francii tu nejlepší pověst. Kvůli ukrajinské krizi dokonce Francouzi odmítají Moskvě vydat už zaplacenou vojenskou loď Mistral. Le Penová to považuje za patolízalství vůči Spojeným státům. A netají se tím, že obdivuje Vladimira Putina. „Máme společné strategické zájmy. Myslím, že máme i společné hodnoty,“ řekla politička, podle níž Západ vede proti Moskvě studenou válku. Brojila také proti západním sankcím, jež dolehly na několik ruských finančních ústavů.

„Je to součást širší strategie Moskvy jak dosáhnout obnovení ztracené sféry vlivu v Evropské unii a postsovětském prostoru, kde na jedné straně vytváří vlastní integrační projekt, kterým je Euroasijská ekonomická unie, a na druhé straně se snaží o určitou dezintegraci EU. Aby dosáhla těchto cílů, tak hledá partnery napříč EU, ať už jsou to jednotlivé státy nebo politické strany,“ tvrdí politický geograf Martin Riegl.

Šéfka francouzské Národní fronty (NF) Marine Le Penová
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Odborníci se teď dohadují, jestli půjčku nějakým způsobem schvaloval Kreml. Opoziční hlasy mluví o tom, že jde o mezinárodní skandál, a všímají si role Putinova poradce Alexandra Babakova, který je v úzkém kontaktu s NF. Právě ta je zmiňována jako nový partner, jehož Kreml hledá. Národní fronta se ale brání: přestože Le Penová do Ruska často jezdí, půjčka je prý obyčejná transakce bez politického pozadí. A nacionalisté ji rádi převedou na francouzskou banku, pokud se najde taková, která bude ochotná ji převzít.

Národní fronta Le Penové už bodovala ve volbách do Evropského parlamentu. Politička má podle průzkumu dobře našlápnuto k tomu dobýt i prezidentské křeslo – možná už v prvním kole. Proslula ostrými výpady vůči Unii, globalizaci a přistěhovalcům.

PČRB má sídlo v Moskvě a působí i v Česku. Licenci dostala v roce 2008. Její tuzemská dcera nazvaná Evropsko-ruská banka je její jediné zahraniční zastoupení. Finanční ústav patří podle zjištění Lidových novin k malým hráčům na domácím bankovním trhu. Bilanční suma banky na konci loňského roku činila 5,9 miliardy korun.

Vydáno pod