Izraelský prezident ocenil pomoc ČR při vzniku židovského státu

Jeruzalém - Podle izraelského prezidenta jsou vztahy mezi Českem a Izraelem výjimečné. Reuven Rivlin při jednání s Bohuslavem Sobotkou ocenil pomoc České republiky při vzniku samostatného židovského státu. Sobotka pak připomněl, že Česko má pravidelná společná jednání vlád kromě Izraele jen se Slovenskem, s nímž dříve tvořilo společný stát.

Rivlin se setkal se Sobotkou už před dvěma lety jako předseda Knesetu (parlamentu). Sobotka byl tehdy šéfem opoziční strany. „V roli opozičního lídra i teď ve vás vidíme opravdového přítele státu Izrael. Izrael udržuje vztahy s mnoha zeměmi světa, ale je jen několik zemí, s nimiž jsou naše vztahy výjimečné,“ konstatoval na úvod setkání Rivlin. „Jako Izraelec nemohu nevzpomenout období ještě před vznikem státu Izrael, kdy nám Česká republika velmi pomohla dodávkami zbraní, ty pro nás byly i symbolem vřelých vztahů,“ podotkl izraelský prezident.  

Sobotka připomněl, že se při setkání před dvěma lety účastnil také zahájení výstavy o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, který se rovněž podílel na holocaustu.  „I pro Českou republiku jsou vztahy s Izraelem velmi důležité. My ve skutečnosti máme pravidelná setkání vlád jen se dvěma zeměmi,“ řekl český premiér. Kromě Izraele je to Slovensko.  

Sobotka také uvedl, že si s prezidentem ujasňovali pozice Izraele ve vztahu k jednání s Palestinci. Premiér zopakoval, že ČR podporuje co nejrychlejší obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Prezident Rivlin a v úterý i dříve ministerský předseda Benjamin Netanjahu podle Sobotky „signalizovali ochotu hledat kompromis“.

Český premiér varoval před přijetím kontroverzního zákona

K současné snaze izraelské vlády prosadit zákon, který by definoval Izrael jako židovský stát, Sobotka řekl, že by tato norma mohla jednání s Palestinci zkomplikovat. „Tato věc je předmětem sporu. Nepomáhá a nepomůže uspíšení zahájení přímých mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou,“ sdělil českým novinářům Sobotka. Česko ale podle něj bude rozhodnutí izraelského kabinetu respektovat.

Sobotka označil úterní společné jednání českých a izraelských ministrů za produktivní. „Vnímám tuto naši návštěvu jako potvrzení kontinuity vzájemných vztahů, které s Izraelem máme,“ uvedl premiér. „Jsem přesvědčen, že k těm politickým vztahům budeme schopni přidat i ekonomickou linii a také silnou linii spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Pokud naše vztahy budou mít několik vrstev, pater, tak budou i velmi silné do budoucna,“ dodal.

Česká a izraelská vláda včera v Jeruzalémě podepsaly několik dohod o spolupráci, například při vědeckém výzkumu nebo v oblasti obrany.

  • Zpravodaj ČT Jakub Szántó: "Deset mezivládních dohod, memorand a dalších prohloubení smluvního rámce a k tomu čtyři obchodní smlouvy bezpochyby prohlubují obchodní spolupráci obou zemí, která je už nyní na vysoké úrovni. Pohybuje se nad úrovní 16 miliard korun."

Sobotka po setkání s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem podpořil mírový proces na Blízkém východě. Jeho výsledkem mají být podle něj dva nezávislé státy - Izrael a Palestina. Vyjádřil přitom pochopení pro izraelský požadavek bezpečnostních garancí.

  • Szántó: „Přestože má Česko vynikající vztahy s Izraelem a velmi nadstandardní s Palestinou, tak je to země s omezeným vlivem tu něco zásadního měnit. Konflikt je otevřený spíš zásahům výrazně vyšších vah, jako jsou třeba Spojené státy, Unie nebo Rusko.“

Českou delegaci dnes čeká ještě prohlídka starověké pevnosti Masada. Třídenní návštěva Izraele poté skončí.  

Setkání ministrů navazuje na tradici společných schůzí české a izraelské vlády, která vznikla v roce 2012. Česká republika platí za jednoho z nejbližších spojenců Izraele v Evropě i ve světě. Izrael je pro ČR nejvýznamnějším obchodním partnerem na Blízkém východě.