Europoslanci kritizují Francii kvůli vystěhování Romů

Štrasburk – Europoslanci se dnes na svém zasedání pustili do Francie kvůli její politice vystěhování rumunských a bulharských Romů. Někteří europoslanci tvrdili, že Paříž porušuje unijní právo, kritizovali také Evropskou komisi, že je v této věci nečinná. Ta ale dnes oznámila, že hodlá vytvořit speciální skupinu, která by se romské otázce věnovala.

„Je jasné, že Romové ve Francii nejsou vyháněni na jednotlivém základě. Jde o masové deportace… Nemůžeme připustit kolektivní tresty,“ prohlásila dnes německá europoslankyně Franziska Kellerová.

Další poslanci vyslovovali obavy, zda je vyhošťování Romů z Francie legální. Socialistický poslanec Hannes Swoboda kritizoval Evropskou komisi, že není schopná se vyjádřit, zda jsou repatriace v souladu s právem EU, nebo ne. „Myslím, že to je skandální,“ řekl. Podobně se vyjádřili třeba i zelení či zástupci liberálů nebo komunistů.

Předseda Evropské komise José Barroso:

„Každý v Evropě musí respektovat zákon a vlády musí respektovat lidská práva, a to včetně práv menšin.“


Komise ale dnes oznámila, že vytvoří speciální skupinu k romské otázce. Navíc prý už komisaři zkoumají, zda je postup Francie legální. Od Paříže si kvůli tomu vyžádala podrobné informace, jasnou odpověď ale zatím nedala.   

Slovenská socialistická europoslankyně Monika Flašíková-Beňová podotkla, že je evidentní, že Evropská komise nemá ponětí o tom, co se děje v romských osadách. „Co se děje ve Francii, je jen vrcholem ledovce,“ řekla.

Podle lidoveckého poslance Jana Březiny je postup Paříže dokladem selhání její politiky integrace menšin. „Vždy jsem považoval za nespravedlivou zavedenou praxi navážet se ohledně porušování práv Romů do menších a slabších států, jako je ČR, takže rozhodně neuškodí, když si roli lidskoprávního otloukánka vyzkouší i velký a silný stát typu Francie,“ komentoval dnešní debatu Březina.

Francie: Europoslanci přehánějí

Francie postoj europoslanců odsoudila. „Vyjádření europoslanců považuji za zcela přehnaná a nespravedlivá… Francie jen uplatňuje Lisabonskou smlouvu, evropské právo a směrnici (EU) z roku 2004,“ prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti v úřadu francouzského ministra zahraničních věcí Pierre Lellouche. Rumunští, bulharští irští či belgičtí občané prý mají právo pobytu omezeno na tři měsíce. 

Od začátku letošního roku Francie vrátila do jejich vlasti přes 8 300 Romů, kteří neměli povolení k pobytu. Paříž odmítá kritiku, že repatriuje především romské občany Bulharska a Rumunska. Brání se, že vystěhovává především občany, kteří jsou ve Francii ilegálně, neboť jim vypršelo povolení k pobytu. Vystěhováním se prý navíc vláda snaží bojovat proti kriminalitě.

Vydáno pod