Ve Fergusonu dav napadl radnici, jinak se do města vrací klid

Ferguson (USA) - Americký Ferguson se po dvou dnech bouřlivých demonstrací pomalu vrací k normálnímu životu. Ve středu večer se ve městě uskutečnilo několik menších protestů proti pondělnímu rozhodnutí poroty neobvinit policistu Darrena Wilsona, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna podezřelého z krádeže. Kromě pokusu o útok na místní radnici k násilnostem ale v noci nedošlo.

Na radnici zaútočilo několik stovek lidí. Policisté budovu uzavřeli a povolali na pomoc stovku dalších strážců pořádku. Proti demonstrantům použili pepřové spreje a slzný plyn. Dav jeden policejní vůz zapálil a v přízemí radnice rozbil okna. Tři útočníci byli zatčeni. V nedalekém St. Louis pochodovalo středem města asi 200 demonstrantů, kteří uspořádali fiktivní soudní proces s policistou Wilsonem. Rodiče zastřeleného Michaela Browna se v newyorském Harlemu zúčastnili pietní modlitby spolu s rodiči dalších dvou mladíků, které potkal podobný osud.

Ve Fergusonu bylo během nepokojů zničeno dvanáct budov a několik dalších bylo zapáleno. Guvernér státu Missouri Jay Nixon povolal do Fergusonu a St. Louis nové oddíly Národní gardy, počet jejích příslušníků se zvýšil ze 700 na 2 200. V centru St. Louis byli na střechách některých domů spatřeni policejní odstřelovači.

Policista Wilson, který černošského mladíka v srpnu zastřelil, se v televizním rozhovoru hájil, že to udělal v sebeobraně. Mladík, který předtím údajně kradl v obchodě, na něj prý zaútočil a udeřil ho. „Nevěřím mu ani slovo. Znám dobře svého syna. Nikdy by nic takového neudělal. Nikdy by nikoho takhle neprovokoval,“ říká Brownova matka Lesley McSpaddenová.

Rodiče Michaela Browna
Zdroj: ČT24

V ulicích Fergusonu lidé uklízejí stopy po nepokojích a dříve zabarikádované obchody se připravují k otevření. Žádné demonstrace se pravděpodobně nechystají.

V noci na středu bylo ve Fergusonu zadrženo 58 lidí. Tisíce lidí demonstrovaly také ve 170 městech USA včetně New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Denveru nebo Los Angeles. „To nebyl ojedinělý incident. Tohle se stává každých 28 hodin. Tak často zabijí policisté v Americe Afroameričana,“ říká jedna z demonstrantek.