Jako v Asterixovi: Bulharsko dobyli kuřáci, vzdoruje jen jedna obec

Kjustendil (Bulharsko) – Protikuřácké tažení Evropské unie pokračuje, nicméně doporučení Evropské komise a rezoluce Evropského parlamentu dosud nestačily přimět vlády všech členských států k přijetí zákazu kouření, který by byl stejně rozsáhlý ve všech členských zemích. Někde ještě nebyl učiněn ani první nesmělý krok, jinde se zákaz nedodržuje. A tak zatímco třeba v Řecku platí od 1. září zpřísněný zákaz kouření ve veřejných prostorách, Bulharsko v tom stále nemá jasno a situace v zemi trochu připomíná Asterixovu galskou vesnici: kouří se všude, vzdoruje pouze sedmdesátitisícový Kjustendil.

Bulharská vláda zpočátku nabrala nekuřácký kurz, pak se ale sama sebe zalekla a od června se zase může vesele kouřit všude. Kjustendilská radnice ale trvá na svém: na veřejných místech pod střechou nemají cigarety co dělat. Místní lidé se bouří, tančírny a bary od června prakticky zejí prázdnotou a jejich majitelé doufají, že striktní zákaz nepřežije zimu - nebo ji prý nepřežijí jejich podniky. Na radnici už si také bylo stěžovat několik majitelů restaurací a barů. Starosta Petar Paunov je ale neoblomný a vyčítá sofijské vládě, že je příliš měkká a náchylná k podpoře tabákových korporací. 

Petar Paunov, starosta Kjustendilu

„Nedávná změna protikuřáckého zákona slouží jen pašerákům cigaret a dealerům marihuany, ne kuřákům. Nikdo se nestará o kuřáky a jejich práva. Jen se nějakým lobbistům podařilo protlačit v parlamentu obchodní zájmy. (…) Na jedné straně mohou průměrného Bulhara dál trávit výrobci a pašeráci cigaret, na druhé straně se mohou radovat velké farmaceutické firmy, které profitují z jeho nemoci. Nechci, aby se moje rodina, moje děti nebo koneckonců kdokoliv stal obětí něčích obchodních zájmů. Každý by měl mít volbu, zda bude žít zdravě, nebo zda se za své peníze napřed nechá otrávit a pak vyléčit.“

Reportáže Lucie Horáčkové a Zdeňka Velíška (zdroj: ČT24)

Starosta Paunov tvrdí, že zákonodárci, výrobci cigaret a vůbec celý svět si z kuřáků dělá blázny: sice je různě utlačuje, ovšem zároveň na jejich návyku vydělává. On sám prý chce kuřáky chránit před nimi samými, a hraje s nimi férovou hru.

V Řecku se nekouří od 1. září

V Řecku platí zákaz kouření ve veřejných prostorách od 1. září. Řečtí kuřáci to považují za další osudovou ránu, která je postihla po propouštění, snižování mezd a škrtech způsobených vysokou zadlužeností jejich státu. Kdyby se ale kouření v Řecku zkoumalo z hlediska finančního, dospělo by se zřejmě k závěru, že Řecko mimo jiné hodně peněz také prokouřilo a asi ještě prokouří. V počtu kuřáků je mezi všemi ostatními členskými zeměmi Evropské unie na prvním místě.

Bulharsko, Řecko a Rumunsko představují v rámci Evropské unie kuřácké velmoci: v prvních dvou zemích se bez cigarety neobejde čtyřicet procent populace, v poslední třetina. Napomáhají tomu i ceny cigaret, které se tu dají pořídit velmi levně.

Většina členských zemí Evropské unie už nějakým způsobem kouření ve veřejných prostorách reguluje: některé velmi přísně, jako třeba Velká Británie nebo Nizozemsko, jiné spíš volněji - třeba Česko. Dá se očekávat, že i Rumunsko a Bulharsko se budou muset regulací kouření ještě zabývat. Tabák totiž připraví v Evropské unii ročně o život celkem kolem jednoho sta tisíc lidí.