Poselství míru s rozpaky: Před Notre Dame je ruský vánoční strom

Paříž – Za „poselství míru“ označila Moskva vánoční strom, který stojí před pařížskou katedrálou Notre Dame. V době napjatých vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinské krizi vyvolal dar ve Francii rozpaky. Fara chrámu Matky boží prý letos nedokázala na symbol Vánoc sesbírat dostatek peněz od věřících, jak tomu bývalo až doposud. Požádala prý proto velvyslanectví sídlící v Paříži o pomoc - a to ruské zareagovalo jako první.

Kolik pořízení stromu stálo, odmítla správa katedrály i ruská ambasáda sdělit. Ruský velvyslanec Alexandr Orlov nicméně popřel, že by dar měl cokoli společného s politikou. Správa katedrály Notre Dame prohlásila, že příští rok se pokusí získat vánoční strom financovaný Ukrajinou.

Do francouzsko-ruských vztahů se promítl v poslední době především spor o prodej dvou francouzských válečných lodí třídy Mistral Rusku. V úterý Paříž oznámila, že předání prvního plavidla kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi odkládá na neurčito. Rusko reagovalo sdělením, že se v případě nedodržení kontraktu hodlá soudit.

Vánoční strom před Notre Dame
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon
Vydáno pod