Výcvikový tábor islamistů - spánek, boj a ideologie

Londýn – Po dvouhodinové rozcvičce sedm hodin vojenského výcviku, pak je na řadě ideologie a den končí povinnou večerkou. Tak podle všeho vypadá denní rozvrh ve výcvikových táborech Islámského státu (IS), kde se na boj připravují západní rekruti. O táborovém režimu promluvili dva Britové, kteří se z jednoho takového výcviku v Sýrii vrátili zpět domů, kde ale obratem skončili ve vězení.

Rekruti islamistických skupin musejí dodržovat pevný řád – vstávají v půl páté a po večerce v deset hodin musejí mít na pokoji zhasnuto. Dva a půl hodiny jsou během dne vyčleněny pro studium islámu a přibližně stejnou dobu mají islamisté na osobní záležitosti. Ale vojenská příprava jim denně zabere přes sedm hodin. „Tito bratři vyslyšeli Boží výzvu a přišli do výcvikového tábora. Cvičí se tu pro boj s nevěřícími a zrádci islámu. Pro boj s těmi, kdo šíří bezbožné myšlenky,“ prohlásil kazašský rekrut IS.

„Je to podobný systém jako příjímací řízení, které používá většina armád světa. Nováčci jsou ze začátku podrobování velmi tvrdému psychickému a fyzickému výcviku,“ říká Lumír Němec, bývalý velitel útvaru speciálních operací vojenské policie a dodává, že cílem každého takového výcviku je, aby budoucí vojáci získali během krátké doby dostatek zkušeností a aby si zvykli na pevný vojenský řád. Rozdíl je potom v přítomnosti ideologie, islamisté se připravují na smrt svatých bojovníků, což z nich podle Němce dělá velmi nepříjemné protivníky. 

Detaily z výcvikových táborů získala policie od dvou bratrů z východního Londýna, kteří loni odešli do Sýrie. Oba muži se do Británie vrátili zřejmě proto, že výcvik nezvládali. To jim ale nebránilo v tom, aby se o zážitky z tábora nepodělili. Domů si asi na památku přivezli munici a v telefonech měli fotky nejen samotného tábora, ale i cesty, která k němu vedla. Po zatčení a rozsduku se bratři stali prvními Brity, které soud poslal za pobyt ve výcvikovém táboře do vězení.

„Rozsudek je velmi jasným vzkazem. Nechceme, aby lidé cestovali do takových míst. Vyzýváme je, aby se ještě před odchodem zastavili a zamysleli,“ říká Terri Nicholsonová z protiteroristického útvaru.

Mezi islamistickými skupinami, které v současnosti působí na území Sýrie a Iráku, je nejradikálnější organizací právě Islámský stát. V boji školí i nedospělé chlapce. Hrozbou jsou ale i stále noví rekruti, které islamisté sbírají po celém světě. Na Blízký východ tak odjíždí nesourodá skupina zfanatizovaných bojovníků džihádů, lidí toužících prostě jenom zabíjet, a těch, kteří si myslí, že v řadách islamistů zažijí skutečné dobrodružství. „Je třeba se ptát, proč jsou tito bojovníci tady. Hodlají pomoci utlačovaným Syřanům, o které se už dlouho nikdo nestará,“ říká Yilmaz, bývalý nizozemský voják. Jako instruktory IS často využívá bývalé profesionály z irácké armády diktátora Saddáma Husajna.