Obviněný miliardář Dotcom je na mizině. Viní americké úřady

Wellington – Internetové pirátství, praní špinavých peněz a vydírání – všem těmto obviněním ze strany amerických úřadů čelí Kim Schmitt alias Kim Dotcom. A právě proto je kdysi miliardářský zakladatel serveru na sdílení dat Megaupload podle svých slov na mizině. Všechny své peníze totiž utratil za právníky, kteří ho chrání před vydáním do Spojených států.

Dotcom byl miliardář, dnes je na mizině (zdroj: ČT24)

V dobách své největší slávy žil Kim Dotcom v okázalém novozélandském zámku a užíval si 175 milionů dolarů, které mu vynesla myšlenka na Megaupload. Za poplatek poskytl milionům uživatelů po celém světě prostor pro ukládání a stahování souborů, filmů nebo hudby. To vše skončilo s policejní razií v roce 2012. „Když přišli po schodech nahoru, měl jsem zvednuté ruce. Hned ke mně přiskočili a během dvou vteřin byli na mně,“ popisuje policejní zásah ve svém domě Dotcom.

Poté ho čekal měsíc ve vazbě zmrazení účtů, zabavení majetku a dva roky legální bitvy. Americké úřady Dotcoma viní zejména z internetového pirátství. Před vydáním se ho jeho novozélandským právníkům dařilo uchránit, ale musel jim za to zaplatit 10 milionů dolarů. Teď je podle svých slov na mizině a nezbývá mu, než se hájit sám. „Americkým úřadům se podařilo připravit mě o všechny zdroje, vysát mě a bez obhájců jsem bezbranný. Toto je možná moje poslední veřejné vystoupení před návratem do vězení,“ prohlásil.

Přestože někdejší internetový miliardář rozjel loni nový projekt MEGA, žádný zisk z něj prý nemá. Veškeré peníze totiž putují k manželce a jeho pěti dětem. Dotcom tak tvrdí, že nemá prostředky ani na zaplacení případné další kauce.