Listový dům si energii vyrobí sám

Řím - Nízkoenergetické i pasivní domy se čím dál častěji stavějí i v Česku. Problém ale je, že úsporný dům, který část energie bere ze sítě - tedy i z tepelných elektráren, není stoprocentně ekologický. V Itálii se ale podařilo „čistý“ rodinný dům postavit za přijatelnou cenu.

Fasáda je žlutá, ale dům je zelený. Díky vývoji technologií je totiž plně energeticky soběstačný. Stavba nazvaná Listový dům se pyšní nulovými emisemi. Obyvatelé šesti bytů mohou hrdě prohlásit, že udělali pro přírodu maximum - stopa znečištění po nich zůstává minimální.

„Elektřinu máme ze střechy z fotovoltaických článků. Energii ušetříme i díky stěnám budovy. Ty jsou perfektně zateplené a navíc je jižní strana udělaná tak, aby mohlo sluneční záření prostupovat do domu a pomáhat ho vytápět,“ říká inženýr Davide Nardi Cesarini.

Ekologický dům (zdroj: ČT24)

Klasické obytné domy jsou podle měření zodpovědné za vypouštění až třetiny uhlíkových emisí. Zde se stavitelé dostali na nulu. Samozřejmě ale musíme vzít v úvahu, že jde o Itálii, která má dostatek slunečných dní. I tak musí dům malou část elektřiny odebírat ze sítě. Podle smlouvy s dodavatelem sem smí proudit pouze energie z obnovitelných zdrojů. V létě navíc dům sám dodává elektřinu do sítě a náklady tak výrazně klesají.

Společnost Loccioni dům vyprojektovala a postavila v roce 2008. Nastěhovala do něj své zaměstnance, kteří dostali kromě nového bydlení také důležitý úkol: vše otestovat a hlásit závady. „Tady na monitoru kontroluji okamžitou spotřebu elektřiny i tepla. Navíc můžu sledovat i jednotlivé spotřebiče, jako je myčka nebo pračka. Na dotykovém displeji ovládám i žaluzie,“ popisuje Cesarini.

Architekt se navíc inspiroval tradičním italským způsobem vytápění domů a odboural tak náročné elektrické kotle a klimatizační jednotky. V podlahách je síť trubek. V létě se do nich napustí studená a v zimě teplá voda. Dům neztrácí teplo, a tak kromě této metody stačí už jen geotermální pumpa.

Dům sám upozorní na spotřebu energie

Podobným systémem proudí do domu i voda. Nádrž za domem zadržuje dešťovou vodu. Dá se i pít, ale slouží spíš na splachování, zalévání a mytí nádobí. Podle propočtů nájemníci odebírají z městského vodovodu o 69 procent méně než ve srovnatelně velké bytovce postavené tradičním způsobem. „Líbí se mi, že vás dům sám upozorní na zvýšenou spotřebu energií - ať už bytu jako celku nebo jednotlivých zařízení. Díky tomu jsem se naučila víc plánovat a být sama šetrnější,“ vypráví obyvatelka Listového domu Justine Tempestaová.

Ze střechy vedou do všech místností bez oken skleněné trubky, které vedou světlo. Omezí se tím svícení úspornými žárovkami, které jsou po celém domě. Srdce stavby je v přízemí, kde je centrální řídicí jednotka. Pořizovací cena bytu v Listovém domě je asi o pětinu vyšší než u klasických staveb. Majitelům bytů se ale peníze vynaložené navíc mají podle propočtů vrátit do osmi let.

  • Jádro ekologického domu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1927/192627.jpg
  • Ovládání energeticky úsporného domu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1927/192629.jpg
  • Byt v Listovém domě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1927/192631.jpg