Sovětská tradice, nebo západní směřování? Moldavsko volí

Kišiněv - V Moldavsku dnes ráno začaly jednodenní parlamentní volby - voliči vybírají mezi stranami, které mají zájem o větší spolupráci s Evropskou unií, a těmi, které se hlásí k sovětské tradici a prosazují těsnější vazby na Rusko. Úřady se obávají nepokojů.

V Moldavsku začaly parlamentní volby (zdroj: ČT24)

Jedna z nejchudších evropských zemí hledá svou budoucnost. Na jaře se vládě povedlo uzavřít asociační dohodu s Evropskou unií a dosáhnout zrušení víz. Na druhé straně pak stojí Rusko nabízející levný plyn i odbytiště pro zemědělské výrobky. O směřování země rozhodne na tři miliony voličů. Hlasování potrvá čtrnáct hodin – volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno místního času. Výsledky se očekávají v pondělí ráno.

Průzkumy veřejného mínění signalizovaly náskok proevropských kandidátů, nicméně politologové upozorňují, že navzdory diskvalifikaci strany Patria nelze proruské síly podceňovat. Nečeká se však, že by někdo získal většinu hlasů, a tak je Moldavsko připraveno na povolební vyjednávání o koalici.

Stejně jako Ukrajina má i Moldavsko problém se separatismem. Už přes dvacet let zcela nezávisle funguje proruská enkláva v Podněstří a odštěpenecké tendence se objevují i v Gagauzii. Moldavské úřady pak vyloučily z hlasování proruskou stranu Patria kvůli přijímání peněz ze zahraničí a varují před možnými provokacemi.

Podle průzkumů má proruský tábor i stoupenci evropské integrace zhruba stejné šance. Šanci na překonání šestiprocentního limitu pro vstup do parlamentu má nyní podle průzkumů pět stran.

Na bezpečnost během dnešního hlasování ve zhruba čtyřmilionovém Moldavsku dohlíží na 4 000 policistů. Podle agentury DPA je v zemi také více než tři sta pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.