Teta Kim Čong-una měla zemřít na infarkt po hádce o popravě manžela

Pchjongjang - Zpravodajský server CNN informoval o možném úmrtí tety současného vůdce KLDR Kim Kjong-hi. Vychází ze svědectví severokorejského přeběhlíka. Příbuznou Kim Čong-una měl postihnout infarkt v důsledku rozhořčeného telefonátu kvůli popravě jejího manžela a Kimova strýce.

V prosinci loňského roku měl dát Kim Čong-un popravit severokorejského generála Čang Song-tcheka, svého vlastního strýce. Společně s ním měl rozkaz smrti padnout i na jeho široké příbuzenstvo. Podle vyjádření severokorejského přeběhlíka však Čangova manželka a Kim Čong-unova teta Kim Kjong-hi měla zemřít následkem infarktu před necelým rokem. Měla telefonovat se svým synovcem a pohádat se s ním kvůli popravě svého muže. Poté ji postihl její třetí infarkt, jemuž podlehla.

Kim Kjong-hi byla pokrevní teta Kim Čong-una, předchozí vládce KLDR Kim Čong-il byl její bratr. Světové pozorovatele překvapilo radikální rozhodnutí zbavit se generála Čanga, který se stal obětí největší čistky ve vedení KLDR během působení současné vlády. Předtím byl Čong považován za druhého nejmocnějšího muže v Severní Koreji. V medializovaném procesu byl ale shledán vinným z pokusu o svržení vlády.

Osud Kim Kjong-hi zůstává dlouhodobě oblastí spekulací, protože po smrti manžela ji veřejnost již nespatřila. Podle některých informací se léčila v zahraničí, podle jiných spáchala sebevraždu. Variantu o infarktu teď potvrzuje zeť bývalého severokorejského premiéra Kang Song-sana, který z KLDR uprchl.