Studenti v Egyptě znovu volají po pádu režimu

Káhira – Po včerejším soudním verdiktu, který zprostil bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka viny za úmrtí stovek lidí během národního povstání proti jeho režimu v roce 2011, dnes na univerzitách po celé zemi protestují davy studentů. Včerejší rozhodnutí soudu, které proces označilo za politický, vyvolalo silné emoci jak u Mubarakových odpůrců, tak u jeho příznivců, kteří naopak oslavují.

Již včera po vynesení rozsudku uspořádalo zhruba tisíc Mubarakových odpůrců demonstraci na hlavním káhirském náměstí Tahrír. Policie nepokoje rozehnala slzným plynem, při střetech byli zabiti dva lidé a dalších devět utrpělo zranění. Dnes se protesty rozšířily na egyptské univerzity. Studenti chápou Mubarakovo osvobození jako znamení, že práva, která byla vydobyta v roce 2011, jsou jim znovu brána.

Stovky demonstrantů se shromáždily v areálu Káhirské univerzity s portréty uvězněného Mubaraka, domáhaly se spravedlnosti a pádu režimu. Podle státní agentury MENA uzavřely bezpečnostní síly stanici metra v centru Káhiry, aby zamezily shromažďování demonstrantů v centru města. Policejní oddíly byly připraveny také u bran univerzitního komplexu, aby se protesty nepřesunuly do ulic. Střety vypukly také na univerzitě v Zakázíku, kde bylo zadrženo 11 studentů poté, co se údajně pokusili zapálit budovu.

Sobotní rozhodnutí odvolacího soudu nesou nelibě především mladí lidé a příbuzní obětí z demonstrací v roce 2011. „Spravedlnost pro chudé neexistuje,“ řekl agentuře AP Ramadán Ahmad, jehož syn Muhammad byl zastřelen při potlačování demonstrací v Alexandrii. „Krev mého syna byla prolita nadarmo.“

Horizont ČT24: Mubarak prý za smrt demonstrantů nemůže (zdroj: ČT24)
Vydáno pod