Ruské zvláštní jednotky podle Kyjeva útočí na doněcké letiště

Kyjev - Ruské speciální jednotky se zapojily po boku separatistů do bojů o strategické doněcké letiště. Informovala o tom ukrajinská armáda, která letiště v tomto východoukrajinském městě i přes útoky proruských rebelů nadále kontroluje. Kyjev také tvrdí, že Moskva do oblasti dodala dělostřeleckou munici, aby tlak povstalců na letiště podpořila. Boje o tento důležitý bod jsou i přes nadále platné příměří v posledních dnech stále intenzivnější. Zklidnit kritickou situaci v Doněcku má rusko-ukrajinská vojenská komise, která se na letiště vydala.

Podle ukrajinské agentury Unian do prostoru doněckého letiště míří rusko-ukrajinská komise, která má podle zářijových dohod o příměří na klid zbraní dohlížet. Komisi za ukrajinskou stranu vede generál Volodymyr Askarov, jeho ruským partnerem je generál Alexandr Lencov.

Ukrajina obviňuje Moskvu z vyslání vojáků na východ země opakovaně. Také Severoatlantická aliance je toho názoru, že se do bojů na východě Ukrajiny zapojili ruští vojáci. Kreml nařčení z přímého vměšování do konfliktu důrazně odmítá. Zároveň ale připouští, že na Donbasu působí ruští dobrovolníci včetně „vojáků na dovolené“.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko dnes ohlásil, že boje u doněckého letiště byly o víkendu mimořádně tvrdé. „Jsou tam ruské speciální síly. Již třetím dnem se o něco pokoušejí,“ řekl.

Lysenko také prohlásil, že za uplynulých 24 hodin zahynuli během intenzivního ostřelování letiště tři ukrajinští vojáci. Nynější vystupňování dělostřelecké palby pak dal do souvislosti s novým ruským konvojem nákladních vozů, který na východ Ukrajiny dorazil v neděli. Moskva ale trvá na tom, že její zásilky pomoci jsou výhradně mírové.

Konflikt na Ukrajině si podle aktuální bilance OSN vyžádal přes 4 350 mrtvých a více než 10 000 zraněných. Přestože obě znepřátelené strany konfliktu uzavřely 5. září v Minsku dohodu o klidu zbraní, na každý den příměří podle údajů OSN v průměru připadá 13 mrtvých - vojáků, povstalců a civilistů.