Keňský prezident vyhlásil po krvavém útoku válku Šabábu

Nairobi – Přes 30 lidí nepřežilo útok ozbrojenců v lomu u keňského města Mandera na hranici se Somálskem. S odvoláním na Červený kříž o tom informovala agentura AFP. Za útokem stáli pravděpodobně členové somálských islamistických milic Šabáb. Keňský prezident Uhuru Kenyatta pak prohlásil, že Keňa je ve válce se Šabábem a rozhodně radikálům neustoupí.

Podle svědků útočníci oddělili nejprve muslimy od nemuslimů a pak postříleli křesťany. Některým usekali hlavy. Šlo celkem o 36 pracovníků lomu. Podle BBC byl ještě před útokem zabit jeden člověk v baru v sousedním okrese, v němž se rovněž scházeli lidé, kteří nejsou muslimského vyznání.

"Tohle je válka proti Keni a Keňanům," sdělil prezident státní televizi. "Je to válka, v níž musí bojovat každý z nás," prohlásil Kenyatta. Šéf policie a ministr vnitra přišli v důsledku nejnovějšího útoku o své posty.

#ManderaAttack 36 people feared dead in a quarry in Kormey, 15Km from #Mandera Security Personnel & #RedCross team on ground

Na konci listopadu přepadla asi stovka členů radikálního hnutí Šabáb u Mandery linkový autobus směřující do Nairobi. Zabila celkem 28 pasažérů. Útočníci tehdy ve voze identifikovali osoby nemuslimského vyznání a postříleli je. Podle mluvčího Šabábu šlo o odvetu za nedávný zásah keňské policie proti mešitám ve druhém největším keňském městě Mombase.  

Milice Šabáb bojují proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. V poslední době mají v Keni na svědomí mnoho teroristických útoků, které připravily o život více než 130 lidí. Jejich cílem je stažení keňské armády z vojenské mezinárodní mise Amisom, kterou na pomoc vládě v Somálsku vyslala Africká unie. 

Keňské bezpečnostní složky jsou v pohotovosti už od loňského krvavého útoku na nákupní středisko v Nairobi, při němž zahynulo 67 lidí.