Na jídlo pro syrské uprchlíky nemá OSN dost peněz

Damašek - Syrská válka si za skoro čtyři roky svého trvání vyžádala přes 200 000 obětí. Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s tím, že zhruba 70 000 mrtvých byli civilisté, zbytek vojáci a opoziční bojovníci. Světový program pro výživu musel kvůli nedostatku peněz zastavit vydávání potravinových poukázek syrským uprchlíkům. OSN potřebuje do konce roku pro uprchlé Syřany v přepočtu 1,4 miliardy korun.

SOHR situaci v Sýrii monitoruje z Londýna od března roku 2011, a to s pomocí svých spolupracovníků v terénu a také lékařů. Zaregistrovala 202 354 mrtvých, avšak předpokládá, že skutečný počet obětí je zřejmě mnohem vyšší. Mezi civilními oběťmi je přes 10 000 dětí. Syrská armáda přišla o 44 000 svých vojáků, po jejich boku padlo 29 000 milicionářů loajálních vládě. Na straně opozice je přes 37 000 mrtvých syrských oponentů Damašku a přes 22 000 cizinců, kteří bojovali s radikálními skupinami. Libanonský Hizballáh, který je spojencem Damašku, přišel o 320 svých členů.

Bilanci mrtvých je prý třeba doplnit o informaci, že na 300 000 lidí skončilo ve věznicích a 20 000 se pohřešuje. Do zahraničí uprchlo 3,2 milionu Syřanů, kolem sedmi milionů je jich na útěku ve své vlasti.

OSN nemá na jídlo pro syrské uprchlíky (zdroj: ČT24)

WFP nemá dost peněz pro syrské uprchlíky

Světový program pro výživu (WFP), který je organizací přidruženou k OSN, musel kvůli nedostatku peněz zastavit vydávání potravinových poukázek syrským uprchlíkům. Jde o 1,7 milionu Syřanů, kteří jsou v Jordánsku, Turecku, Iráku a Egyptě. „Bez poukázek hrozí mnoha rodinám hlad. Potýkají se se zimou a zastavení potravinové pomoci pro ně bude zničující,“ uvádí WFP. Aby mohl v pomoci pokračovat, musí do konce prosince získat 64 milionů dolarů (1,4 miliardy korun).

„Čím větší budou škrty, tím horší budou mít život uprchlíci i my, kdo jim pomáháme. Hodně tlačíme na to, aby svět nezapomněl na osud syrských uprchlíků,“ říká Hovig Etyemezian, vrchní administrátor tábora Zaatarí. Ten leží na hranici Jordánska a Sýrie a je vůbec největším syrským uprchlickým táborem na světě. Jeho branami prošlo na 400 000 lidí a 88 tisíc jeho nynějších obyvatel čeká už čtvrtá zima od začátku války.

Ze Zaatarí se pomalu stává opravdové město - osmé největší v Jordánsku. Fungují tu už tři tisíce obchodů, 12 škol a devět nemocnic. S mírovým urovnáním v nedohlednu se zdá, že ulice tábora dostanou i svá jména - jednu z nich už s nadsázkou pojmenovali po pařížském bulváru Champs-Élysées.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) oznámila, že syrský konflikt vyvolává humanitární krizi, kterou letos pocítily ve zvýšené míře i členské země OECD. Počet lidí, kteří v nich požádali o azyl, stoupl o 20 procent. Největší břemeno nese Itálie, kde počet žadatelů narostl o 48 procent. Mezi žadateli nejsou ale jen Syřané, patří k nim také Pákistánci, Nigerijci a Somálci.

Uprchlický tábor Zaatarí
Zdroj: ČT24