Obamu za imigrační legislativu žaluje 17 států

Dallas - Sedmnáct amerických států v čele s Texasem zažalovalo administrativu Baracka Obamy kvůli prezidentově rozhodnutí uchránit prostřednictvím výnosů před hrozícím vyhoštěním na 4,7 milionu ilegálních přistěhovalců. K řízení se připojily státy Alabama, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Louisiana, Maine, Mississippi, Montana, Nebraska, Severní  Karolína, Jižní Karolína, Jižní Dakota, Utah, Západní Virginie a Wisconsin.

V podání k texaskému federálnímu soudu stojí, že Obamovo exekutivní nařízení je nezákonné a umožní federálním úřadům „poskytnout rozsáhlé výhody jednotlivcům, jejichž chování je v rozporu s prioritami Kongresu,“ uvedl texaský ministr spravedlnosti za republikány Greg Abbott.

Obama v listopadu představil rozsáhlou reformu imigračního systému, kterou však hodlá provést prostřednictvím dekretů, a obejít tak Kongres, v jehož obou komorách mají nyní většinu republikáni. Na základě zmíněných změn nemá deportace od příštího jara hrozit zhruba 4,1 milionu přistěhovalců, kteří žijí více než pět let v USA a mají dítě s americkým občanstvím či povolením k trvalému pobytu. Odklad deportace je stanoven na tři roky. Prezident se také rozhodl rozšířit své nařízení z roku 2012, které zbavuje hrozby deportace lidi, které jejich rodiče v minulosti nelegálně jako nezletilé přivezli do Spojených států.