Na Groznyj zaútočili islamisté – dvě desítky mrtvých

Groznyj – Deset mrtvých policistů, deset zabitých útočníků a jednoho mrtvého civilistu si vyžádal dnešní útok islámských radikálů na čečenskou metropoli Groznyj. Ve městě už je nyní klid, zásah proti ozbrojencům skončil. K akci se přihlásili islamisté z organizace Kavkazský emirát, která dlouhodobě usiluje o vytvoření radikálního islámského chalífátu na jihu Ruska. „Do města vstoupilo mnoho mudžáhidů, je to odveta za útlak muslimských žen, našich sester. Budeme bojovat až do smrti,“ uvedl na videu jeden z bojovníků.

Incident začal útokem na kontrolní stanoviště dopravní policie, která se podle všeho pokusila kolonu několika vozidel ozbrojenců zastavit. „Oblékli se do policejních uniforem a zabili nevinné chlapce, kteří slouží na tomto stanovišti. Neujdou spravedlivé odplatě,“ uvedl ve videovzkazu na sociální síti Instagram Ramzan Kadyrov, který je hlavou této ruské autonomní republiky. Ozbrojenci se podle Kadyrova chystali v Grozném uskutečnit „velké teroristické útoky“, jejich plány ale zmařila úvodní přestřelka s dopravními policisty.

Po střetu na kontrolním policejním postu se útočníci uchýlili do sídla zdejšího nakladatelství, které bylo při přestřelce zapáleno a zničeno. Ruská média s odvoláním na místní obyvatele ohlásila, že od budovy se ozývala střelba z těžkých zbraní, zřejmě i granátometů. Na zveřejněných záběrech hořícího několikapodlažního domu, ve kterém sídlí několik místních novin, jsou patrná rozsáhlá poškození, očividně následkem bojů.

Podle Národního protiteroristického výboru (NAK) bylo po skončení bojů na místě útoku nalezeno mnoho střelných zbraní, granáty a 24 náloží trhavin. Těla osmi útočníků se policii podařilo identifikovat, všichni byli Čečenci. Pod troskami jednoho z poškozených domů se našlo tělo mrtvého civilisty. Mezi policisty je 28 zraněných, tři z nich jsou ve vážném stavu.

Ruský prezident Vladimir Putin operaci proti islamistům vysoce ocenil a poděkoval Kadyrovovi za „operativní a profesionální akci“. Vyjádřil naději, že čečenská policie na příští podobné incidenty zareaguje stejně zdatně. Vysoký počet mrtvých čečenských policistů Putin nekomentoval.

I když nepokoje nejsou na ruském severním Kavkaze ničím neobvyklým, rázná bezpečnostní opatření zavedená Kadyrovem uchránila metropoli na několik let před většími násilnostmi. Letos v říjnu zabil sebevražedný atentátník v Grozném nejméně čtyři policisty, další čtyři strážci pořádku tehdy utrpěli zranění.

Ruská vojska v nedávné minulosti svedla s čečenskými separatisty dvě války, než se zemi podařilo zpacifikovat, a to i za cenu obrovských dotací z ruského rozpočtu. Velké boje utichly už před léty, dodnes však o sobě dávají vědět přívrženci vytvoření islámského státu na Kavkazu, kteří čas od času organizují atentáty i v hloubi Ruska a dokonce i v Moskvě. Ruské úřady se také obávají návratu bojovníků ze syrské občanské války, kde podle médií válčí na straně islamistů přinejmenším stovky Čečenců a dalších radikálů z Ruska.