Udělejte si chmelovitější pivo - v Anglii vědí, jak na to

Londýn – Pro ty, kdo si potrpí na individuální chuť svého zlatavého moku, přišla britská firma Cambridge Consultants s novinkou. Její mašinka vypadá jako kávovar na espresso, ale kávovar to není. Místo voňavého životabudiče se totiž hlavice plní sušeným chmelem a místo vroucí vody přes ni protéká pivo. Vynález chce společnost dostat do barů a věří, že čerstvá chmelová přísada přiláká víc zákazníků.

„V téhle technologii jsme propojili systém vaření kávy a čepování piva. Používáme běžné pivo, které pumpujeme pod vysokým tlakem - a v tomto bodě ho dokážeme přizpůsobit chuti zákazníka,“ říká Edward Brunner ze společnosti Cambridge Consultants, která novinku Hoppier vymyslela. Zákazník si může vybrat druh chmele i jeho množství a pivo pak dostává osobitý říz.

Sušený chmel se v Anglii přidává do sudů už v pivovarech. Chuť se rozvine po dvou týdnech - tady díky tlaku okamžitě. „Na světě je řada trhů, kam by to mohlo proniknout. Používáme tradiční světlé pivo, ale stejná technologie se hodí i pro ležáky nebo silná tmavá piva,“ přibližuje Brunner. „Přenesli jsme zkrátka tajemství úspěšných kávovarů do jiného odvětví, abychom mohli vytvářet pivo, které je osvěžující a přírodní,“ dodal. Kreativitě se meze nekladou: uvedenou metodou se pivo dá vylepšit a přizpůsobit individuálním chutím i s použitím různého koření nebo ovoce.

V mašince Hoppier se pivo prožene přes sušený chmel
Zdroj: ČT24

Možnost ovlivnit finální chuť piva má do barů přilákat víc lidí, a omezit tak popíjení lahvového piva doma. Zároveň ale hrozí, že se záměr obrátí v pravý opak. Zařízení by totiž mohlo fungovat i jako domácí pivovar, v němž by si lidé doma vylepšovali vlastní pivo - spíš než aby vysedávali někde venku v baru.

Všechno nakonec záleží na vynálezcích, kteří své zařízení nyní představili na kongresu o inovacích v produkci alkoholu. Zařízení chtějí nabídnout malým pivovarům. Než se zlepšovák dostane do běžných výčepů, musí urazit náročnou cestu - a zavedené značky mu ji umetat rozhodně nebudou.

Pivní baristé dostanou mašinku Hoppier (zdroj: ČT24)
Vydáno pod