PODÍVEJTE SE: Opuštěné okolí Fukušimy 4 roky po tsunami

Tokio - Opuštěné domy, vraky lodí a aut. Taková je realita v okolí jaderné elektrárny v japonské Fukušimě čtyři roky po havárii. Na místě natáčel štáb americké stanice CNN. Místní doufají, že se sem život jednou vrátí. Na místo začali vozit turisty, aby poznali rozsah tragédie. Obyvatelé postižené oblasti navíc doufají, že lidi inspirují k obnově oblasti.

Záběry z okolí fukušimské elektrárny berou dech. Teprve čtyři roky po katastrofě se sem mohli podívat první turisté. A s nimi štáb americké stanice CNN. Průvodce Jusuke Kato prohlásil, že lidé hovoří o neuvěřitelném pocitu.

V okolí Fukušimy žili a během náporu ničivé vlny tsunami a jaderné havárie i umírali lidé. Nyní je připomínají jen vraky lodí a aut. V dálce je vidět zničená elektrárna. Do liduprázdných míst smí pouze na krátké návštěvy. A jen do oblastí s nízkou radiací. Natrvalo se zatím nikdo vrátit nesmí. Voda i půda jsou stále kontaminované. Zemědělci jsou pryč, obchody zavřené – nezůstalo v podstatě nic.

Okolí Fukušimy čtyři roky po katastrofě (zdroj: ČT24)

Zájezdy do místa tragédie jsou kontroverzní. Jde o součást plánu, jak sem jednou vrátit život. Čím více lidí zkázu uvidí, tím snazší bude sehnat peníze na obnovu. Pro bývalé obyvatele je to ale stále bolestivá podívaná. „Jsem tu už poněkolikáté. Stále o tom ale nemůžu mluvit. Je to smutné. Prostě smutné,“ konstatoval bývalý obyvatel Fukušimy Keniči Bamba.

Rekonstrukce bude stát miliardy dolarů a potrvá léta. Pro mnoho evakuovaných je snazší zapomenout než se sem vracet. Další nezapomenou nikdy. Akiko Išuziková přišla o matku. „Už je to skoro čtyři roky a pořád je smutné se sem vracet a připomínat si, že je pryč,“ podotkla žena.

Jak složitý je návrat, je vidět i v dějišti jiné jaderné havárie, v Černobylu. Oblast zůstává i po téměř třiceti letech pustá. Strhující záběry Brita Dannyho Cooka ji ukazují jako místo plné zvláštní krásy. Stejně jako snímky z Fukušimy jsou ale hlavně dokladem sil, před kterými se člověk musel sklonit.

Jadernou elektrárnu Fukušima poškodily v březnu 2011 zemětřesení a vlna tsunami. Roztavila se jádra tří reaktorů. Úřady tehdy uzavřely oblast v dosahu 20 kilometrů od elektrárny, aby uchránily občany před škodlivými dopady uniklé radiace. Evakuováno bylo 100 tisíc lidí.