OBRAZEM: Tajfun Hagupit si vyžádal první oběti

Manila – Tajfun Hagupit udeřil na východní pobřeží Filipín. Mohutná bouře provázená hustým deštěm zapříčinila velké lokální záplavy, vyvracela stromy a způsobila výpad elektrického proudu. Vyžádala si také nejméně tři životy. Živel od provincie Samar teď míří k městu Tacloban, kde loni kvůli tajfunu Haiyan zemřely tisíce lidí. Tajfun při postupu nad vnitrozemí poněkud zeslábl, ale i tak neztratil nic na své hrozivosti.

Tajfun Hagupit letos vyhnal z domovů více než milion Filipínců. Bouře způsobila výpadky dodávek elektrické energie v rozsáhlých oblastech, když zporážela stožáry s vedením a stromy. Na části souostroví přerušil důležité dopravní tepny.

Vichřici nyní provázejí větry o rychlosti 140 kilometrů v hodině, což je o dost méně, než když oko uragánu doputovalo k pobřeží. Tajfun již udeřil také na město Tacloban, kde si loni rovněž mohutný tajfun Haiyan vyžádal tisíce obětí na životech. „Nevíme, kam půjdeme. Byli jsme v evakuačním centru. Bez tohoto stanu nemáme kde žít,“ prohlásila Thelma Acunová. O štěstí může hovořit mladík, kterého z moře u Taclobanu zachránila pobřežní hlídka. Podchlazeného, ale živého muže převezli zdravotníci do nemocnice.

Například v pobřežních vesnicích u města Dolores bylo podle starostky Emiliany Villacarillové zničeno zhruba 80 procent domů. „Zůstaly stát jen velké domy,“ řekla starostka. Úřady potvrdily, že v důsledku tajfunu zemřeli nejméně tři lidé, včetně jednoho obyvatele města Dolores, kterého zabila padající kokosová palma.

V provincii Samar, která byla zasažena jako první, bylo v sobotu evakuováno do nouzových středisek nejméně 650 000 lidí. V nouzovém útočišti na ostrově Samar se uprostřed řádění tajfunu narodila holčička, sdělil stanici ABC-CBN jeden z dobrovolných členů ochrany před
katastrofami. Novorozeně dostalo jméno Ruby - tak místní říkají tajfunu Hagupit.

Podle předpovědí meteorologů zasáhne tajfun 55 z 85 filipínských provincií. Projde pásem území dlouhým 600 kilometrů a v různé míře zasáhne do životů 30 až 50 milionů lidí. V pondělí a úterý zůstanou uzavřeny školy a většina úřadů.