Na Krymu přituhuje: Vyvlastňování podniků a razie v médiích

Sevastopol - Od ruské anexe Krymu uplynulo už tři čtvrtě roku. A mnohé se změnilo. Proruské politické a podnikatelské vedení na poloostrově zabírá jmění ukrajinských byznysmenů. Mnohdy na ně posílá ozbrojence. Nová elita se ohání dokumenty z úřadů, které sama řídí. Kyjevské ministerstvo spravedlnosti už registruje asi čtyři tisíce takových případů.

Ruské vedení Krymu obírá ukrajinské podnikatele (zdroj: ČT24)

Noví vládci donedávna ukrajinského poloostrova touží po bohatství. Krymské podniky mění vlastníky. Třeba na autobusové dopravě už vydělávají jiní. „Na obličejích měli masky, v rukou zbraně. Obsadili kanceláře, odkud vyhnali manažery. A prohlásili, že podnik byl odkoupen (novou) vládou,“ podotkl právník dopravní společnosti Krymavtotrans Žan Zapruta. 

Krymští politici měli zálusk i na lukrativní pozemky vinařství z jihu poloostrova. Alespoň to tvrdí agentura AP s odkazem na svůj zdroj. Šéfa vinařství úřady obvinily ze zpronevěry. Podnik nakonec skončil v majetku Kremlu. „Je to dobrý vinohrad. Rodí se tu odrůda muškát. Není mi jasné, o co jde, ale výnos (o vyvlastnění) existuje,“ potvrdil ředitel Vinařství Massandra Nikolaj Bojko. 

Noví správci poloostrova si přitom došlápli i na média. Prvního srpna se exekutoři vydali do Černomořské televize. Ze stanice, která byla k moskevskému vedení kritická, odnesli kamery i počítače. „Našli jsme tu spoušť, ne fungující televizi. Všechny kabely vytrhali. Co nevzali, vyházeli na zem… Prostě chtějí, aby naše společnost zanikla,“ míní výkonná šéfka televize Ludmila Źuravlevová. 

Kremlem dosazení politici odmítají, že by jednali neeticky. A zpochybňují způsob, jak k majetku přišli dosavadní vlastníci. „Během posledních deseti let byla většina státního majetku podvodně privatizována. Vláda z těchto prodejů nedostala žádné peníze. Proč bychom měli my tolerovat tyto bezskrupulózní privatizátory?“ ptá se šéf místní vlády Sergej Aksjonov. 

Zákon, podle něhož úřady zabavují majetky ukrajinských podnikatelů, přijal Krym z kraje srpna. Kyjevské ministerstvo spravedlnosti mluví o 4000 takto vyvlastněných podniků.

Vydáno pod