Farmářům se pěstování máku vyplatí. Produkce opia trhla rekord

Neipyijto – V oblasti Zlatého trojúhelníku letos rekordně vzrostla produkce opia. Tato droga ovládá životy čím dál tím víc místních lidí. Ať už v surovém stavu, který oceňují především chudší, nebo v rafinované variantě známé jako heroin, která putuje k bohatší klientele.

Letošní produkce opia v Asii překonala všechny dosavadní rekordy. A to i přesto, že úroda máku se v Barmě a Thajsku letos příliš nevydařila. Pro tamní zemědělce ale mák, tedy opium, představuje jeden ze stabilních a vysokých příjmů.

„Nemají žádné další ekonomické alternativy. Vyhovuje jim ale i to, že se nemusí starat o přepravu úrody. Nákupčí jezdí přímo k nim. A to na rozdíl od plodin, které musí prodávat na trzích sami,“ vysvětluje zástupce OSN Jeremy Douglas.

Oblast Zlatého trojúhelníku
Zdroj: ČT24

Podle Organizace Spojených národů letos v oblasti tzv. Zlatého trojúhelníku – tedy Barmě, Laosu, Thajsku a Vietnamu – vypěstovali třikrát tolik opia než před devíti lety. Odhaduje se, že jen barmští a laoští farmáři pošlou letos do světa přes 760 tun této drogy. „V Barmě je nižší výnos, ale sklizeň a výroba opia jsou tady stabilní,“ upozorňuje Douglas.

Opium z Barmy si našlo cestu k Číňanům

Barma tak zůstává po Afghánistánu druhým největším výrobcem opia na světě. Odběratelé a uživatelé tohoto narkotika jsou pak většinou z chudších asijských států. Naopak chemicky upravené opium – heroin – se prodává hlavně do vyspělých zemí. Jedním z největších trhů je dnes Čína. V komunistické zemi je podle odhadů asi jeden a půl milionu uživatelů heroinu.

Obchodování s drogami je stejně jako jejich pěstování ilegální, v chudých asijských zemích je ale mák jedním z hlavních příjmů tamních farmářů. Jak většina z nich říká, je lukrativnější než pěstování jakékoliv jiné plodiny. Omezit výrobu této drogy je tak obtížné. Zamezit pěstování je možné jen za pomoci přísných kontrol a trestů. Nebo nabídkou pěstování jiné, výnosnější plodiny.

Horizont: Rekordní produkce opia (zdroj: ČT24)